AMERIKA PODRŽALA SRBIJU: Kongresmeni objavili važan dokument

Autor:

Vesti

04.02.2022

17:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki kongresmeni, njih 16, objavilo je pismo podrške Srbiji u kojem se insistira na unapređenju odnosa SAD i naše zemlje.

AMERIKA PODRŽALA SRBIJU: Kongresmeni objavili važan dokument

Foto: Tanjug/AP

Kongres

Među potpisnicima su članovi Spoljnopolitičkog, Obaveštajnog i Vojnog komiteta, kao i Srpskog kokusa, a što je još značajnije iz različitih stranaka - demokrata i republikanaca.

Ovaj dokument je rezultat rada naše diplomatije, saradnje i dobrih veza predsednika Aleksandra Vučića, ministra diplomatije Nikole Selakovića i ambasadora naše zemlje u SAD Marka Đurića koji je pojedinačno razgovarao sa svakim od potpisnika.

Naša zemlja nije posegla za konsultantskim agencijama, koje albanska strana koristi godinama. Ipak, i pored tog vida lobiranja, Priština se nedavno hvalila pismom podrše kongresmena, ali ga je potpisalo tek sedmoro. U njemu su pozvali predsednika DŽoa Bajdena i državnog sekretara Entonija Blinkena da udvostruče usredsređenost SAD na rešavanje tenzija između Beograda i Prištine, a imajući u vidu neproporcionalnu jačinu oružanih snaga Srbije. Takođe, zatražili su od američke administracije da tzv. Kosovo dobije pravičan tretman i priznanje kao nezavisna država, žaleći se da Beograd još nije priznao nezavisnost.

 

 

Vučić i Đurić su tada najavili da i Srbija ima snažniju podršku na Kapitol hilu, što se sada i vidi. Pismo podrške su potpisali Klaudija Tinej, Emanuel Klaver koji su koopresedavajuća Srpskim kokusom, Brajan Ficpatrik i Greb Stjub, Bred Šnajder - članovi Spoljnopolitičkog komiteta, Gas Bilirakis, Ted Liju, Dejvid MekKinli i Bil DŽonson, Frenk Mirvan - članovi Srpskog kokusa, Erik Svoulvil i Bred Vinstrap iz Obaveštajnog komiteta, Dejvid Ciclin i Den Majzer iz Spoljnopolitičkog komiteta, Majk Tarner i Mark Visij - Vojni komitet.

Potpisnici su po funkcijama ozbiljni i stranački raznovrsni:

1. Claudia Tenney,(R -New York-22), kopredsedavajuća Srpskog kokusa, članica Spoljnopolitičkog komiteta Predstavničkog doma
2. Emanuel Cleaver (D-Missouri-5), kopredsedavajući Srpskog kokusa 
3. Brian Fitzpatrick - (R -Pennsylvania-8), član Sp. komiteta i ranking member (republikanski kopredsedavajući) Potkomiteta za Evropu, član Obaveštajnog komiteta
4. Gus Bilirakis (R-Florida-12), član Srpskog kokusa
5. David McKinley (R-West Virginia-1), član Srpskog kokusa 
6. Eric Swalwell (D - California-15), član Obavestajnog komiteta, 
7. David Cicilline (D -Rhode Island-1), član Sp. komiteta 
8. Dan Meuser (R-Pennsylvania-9), član Sp. Komiteta 
9. Bill Johnson (R- Ohio-6), član Sprskog kokusa
10. Mike Turner (R-Ohio-10), član Vojnog komiteta, Ranking member Obaveštajnog komiteta 
11. Brad Wenstrup (R-Ohio-2), član Obavestajnog komiteta
12. Frank Mrvan (D-Indiana-1), član Sprskog kokusa
13. Greg Steube (R-Florida-17), član Sp. komiteta, član Srskog kokusa
14. Marc Veasey (D-Texas-33), član Vojnog komiteta 
15. Brad Schneider (D -Illinois-10), član Sp. komiteta, član Srpskog kokusa

16. Ted Lieu, demokrata iz Kalifornije, član Spoljnopolitickog komiteta


Rezime: 6 članova Spoljnopolitickog komiteta, 4 člana Obaveštajnog komiteta, 2 člana Vojnog komiteta, 8 članova Srpskog kokusa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (1)

Loading
BOGDAN

05.02.2022 06:41

AMERIKA PODRZALA SRBIJU ALI KAZITE NARODU DA JE AMERIKA PODRZALA SRBIJU BEZ KOSOVO I METOHIJE .ZA AMERIKU KOSOVO I METOHIJA SU NEZAVISNA I SUVERNA DRZAVA KOSOVE I TO JE ZA AMERIKU ZAVRSEN CIN,NEMOJTE DA PLASIRATE PROPAGANDU I NEISTINITE STVARI.