JANŠA OTKRIO MRAČNU STRATEGIJU EVROPSKIH ZVANIČNIKA: Srbi, dođite i rintajte za male pare, ALI U EU VAS NE PRIMAMO

Autor:

Vesti

02.01.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbi su dobri da rintaju za male pare, ali ne i da budu članovi Evropske unije. O mračnom planu zapadnih zvaničnika otvoreno je govorio slovenački premijer Janez Janša, koji je poručio da jedna moćna evropska zemlja stoji na čelu kolone onih koji bi da izrabljuju Srbe i profitiraju na njima i zapadnom Balkanu, koji čeka prijem u EU.

JANŠA OTKRIO MRAČNU STRATEGIJU EVROPSKIH ZVANIČNIKA: Srbi, dođite i rintajte za male pare, ALI U EU VAS NE PRIMAMO

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

- Najglasniji zagovornici ove politike prema Beogradu dolaze iz redova nove političke garniture u Nemačkoj. Iako su najglasniji, nisu oni jedini. Ima onih koji koriste svaku priliku da nam zabiju klipove u točkove. To je, pre svih, Hrvatska, ali za njima ne zaostaju i neke skandinavske zemlje koje se uvek prve jave kada Srbe treba optužiti za genocid, zločine - tvrde izvori iz diplomatskih krugova.

NEDOVRŠEN PROJEKAT

Govoreći o raspoloženju među članicama EU, Janša je rekao da postoji mnogo onih koji zapadni Balkan žele da vide što pre u Uniji i koji su optimisti po tom pitanju. Međutim, oni najmoćniji imaju drugačiju računicu.

- Jedan od evropskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: "Zašto bismo ih uveli u Evropsku uniju kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga" - ispričao je detalj razgovora koji je vođen u Briselu.

Istu priču imali Rumuni, Bugari...

Dejan Miletić, politički analitičar, uveren je da je Hrvatska među državama koje se protive ulasku Srbije u EU:

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

- Takođe, ako posmatramo i Nemačku, možemo konstatovati da, dok je na vlasti bila Angela Merkel, Srbija je imala podršku Nemačke na evropskom putu, sad s promenom vlasti i dolaskom Zelenih još uvek ništa ne možemo da znamo. Što se tiče jeftine radne snage, to se dešavalo Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj, kao i drugim zemljama, tako da ne bih to posmatrao kao neki fenomen.

Ocenjuje i da u nekim starim članicama uskogrudost ili nacionalistički interesi prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

Da Amerika nije ta koja je glavni centar iz kojeg Srbiji stižu pritisci i ucene, smatra i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Pre su to neki krugovi u Evropi koji su dugo bili u opoziciji, a sada se dočepali vlasti - rekao je šef države u intervjuu za Novosti.

Na pitanje da li misli na zelene, odgovorio je da ne želi da generalizuje i govori apriori.

Grubješićeva: Čuvari spoljnih granica

Suzana Grubješić, bivša potpredsednica Vlade zadužena za EU i aktuelna potpredsednica Centra za spoljnu politiku, smatra da postoji više zemalja koje se protive proširenju, a samim tim i ulasku Srbije u EU.

- Nema sumnje da u EU postoje političari koji smatraju da je zapadni Balkan najkorisniji ako ostane u ovom statusu, ni unutar ni napolju, kao izvor jeftine radne snage i kao čuvar spoljnih granica EU. Međutim, EU nikada neće biti kompletna ako ne integriše ovaj region, a odliv radne snage u EU zaustavlja se samo snažnim ekonomskim razvojem, regionalnim povezivanjem i opštim podizanjem životnog standarda. Postoji više od tri zemlje koje se iz raznih razloga protive proširenju EU, pa samim tim i prijemu Srbije. Od zamora od proširenja došli smo do otvorenog otpora proširenju i nema sumnje da ova godina neće doneti nikakve značajne novine na tom planu - kaže naša sagovornica.

- Evropska narodna partija (EPP), kojoj pripadam, bukvalno je razorena, što mislim da je loše za Evropu. Najzapadniji od lidera EPP u ovom trenutku, a koji je na vlasti, jeste Janez Janša. Sebastijana Kurca su sklonili, odlaskom Angele Merkel Nemačka, kao uporište evropskih narodnjaka, ali i izvor stabilnosti, više to nije - ocenio je Vučić.

Kako je dodao, od Španije, Francuske, Italije, svuda su neke druge političke snage.

LAŽNI BLOKOVI

- Taj konzervativni, racionalni deo više nije dominantan u Evropi, kao što je bio pre šest-sedam godina. A svi oni lažno levičarski i liberalni blokovi - pošto su oni sve, samo ne liberalni - imaju pravo da kažu i urade šta hoće i da još sve to uviju u oblandu nečeg lepog i dobrog, pa makar to bila i najgora rešenja - naveo je Vučić.

4 IZAZOVA ZA SRBIJU

Prema Vučićevim rečima, Srbija će u 2022. suočiti sa četiri izazova:

1. Očuvanje mira i stabilnosti u regionu

Bez toga ne možemo da zadržimo postignute ekonomske rezultate i napredujemo

2. Energetika

Preživećemo zimu bez problema, ali moramo da odlučimo šta da radimo u budućnosti i to na racionalnim osnovama

3. Hrana i voda

To je novi izazov kojim ćemo kao država morati ozbiljno da se bavimo jer će u budućnosti očigledno hrana biti izvor moći

4. Zdravstveni sistem

Od očuvanja ovog sistema zavisi hoćemo li moći da unapređujemo zdravlje ljudi

Geopolitičar Srđan Perišić ističe da su glavni protivnici proširenja EU, a samim tim i ulaska u Uniju, upravo zemlje osnivači.

- Tu prvenstveno mislim na Nemačku, Francusku, zatim zemlje Beneluksa, Holandija i Belgija. Ostale zemlje članice, kao što su Slovenija, Poljska, Španija... su drugorazredne zemlje i one se mnogo ne pitaju. Glavna ideja zemalja osnivača EU jeste da drži pod kontrolom zemlje zapadnog Balkana, a da one ne budu punopravne članice - ističe Perišić.

Bonus video:

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Pierre

02.01.2022 20:36

Ne radi se ovde o EU . Oni se nista ne pitaju . Cilj je Amerike da nas uvuku u NATO po svaku cenu da se zaokruzi prsten oko Rusije . Inace na nas gledaju sa prezirom i omalovazavanjem . Samo ih jedna stvar iteresuje , u kojoj meri im mozemo koristiti ili ne . Zapad sebe smatra visom kategorijom , sovinizam svoje vrste , ali je tako . Kome to jos nije jasno ili je glup ili naivan ,sto mu dodje isto .

Odgovori 24 0
Bedi

02.01.2022 21:46

Nedavno sam sticajem nekih okolnosti dobio posao van granica Srbije. Kada sam u MUPu RS zatražio potvrdu o nekažnjavanju u cilju zaposlenja (za šta je Zakonom o Rep. administrativnim taksama RS eksplicitno predviđeno oslobađanje od plaćanja član 19 stav 1 tačka 11) dobio sam na više nivoa MUPa isti odgovor da tu potvrdu moram da platim 900din jer je nekom ne preterano bistrom, ali verovatno neviđeno naprednom palo na pamet da sa dva tarifna broja iz dodatka ovoga Zakona menjaju odnosno ukidaju važeći član Zakona član 19 i ako je to protivzakonito. Dakle samo nemojte da nam prodajete bajke kako nas u Evropi eksploatišu, dok ovde teče med i mleko, a MUP RS kojim upravlja jedan diplomirani pravnik daje naloge da se krši i Zakon o Rep. administrativnim taksama, ali i Ustavom RS zagarantovana ravnopravnost građana pred Zakonima RS jer sam od nadležnih u MUPu dobio objašnjnje da taj član Zakona ne važi za zapošljavanje nezaposlenih van granica RS. Jadno, bedno i poprilično šibicarsko ponašanje od nekoga zaduženog da štiti i sprovodi Zakone RS i Ustavni poredak! Ista priča je i kad tu potvrdu pokušaš da dobiješ preko e Uprave s tim da tu postoji i dodatna PREVARA. Pre ulaska u aplikaciju navedeno je da se izdavanje potvrde o nekažnjavanju ne plaća ako ti je potrebna radi zaposlenja (dakle isto ono što piše i u Zakonu), a kad uđeš u aplikaciju ista priča kao i kod službenika MUPa, potvrdu ne možeš da dobiješ dok ne platiš ! (Bes)pravna država Srbija! Diplomirani pravnici uvode uređenu anarhiju u pravni poredak RS! Ili što bi rekao jedan reper u pesmi koju sam nedavno čuo, JBG, JBG malo bi da sprovode Zakon i Ustav RS, a malo i ne bi ga !!! Uostalom ovo možete i sami lako proveriti!

Odgovori 4 11
Dragan

03.01.2022 05:00

@Bedi - Jak ti posao kada se stresiras za 900 dinara... Napisao ovde roman... Sta bi bilo da je skuplje... Inace, za tvoju informacije, potvrda o ne kaznjavanju za poslodavca u Rep. Srbiji je besplatna, za inostranstvo se placa zbog apostile pecata... Nemas ti pojma sta je to pa da ne trosim vreme... Ajde na put i ne zuri nazad...

Bedi

04.01.2022 09:39

@Dragan - E moj Dragane, nemaš ti blage veze sa životom! Nije uopšte u pitanju 900din već princip poštovanja zakona. Da je 1 din koji ti neko naplati mimo Zakona radi se o krađi i zloupotrebi službenog položaja. Kada to organizovano radi MUP jedne države u čijoj je nadležnosti sprovođenje Zakona i Ustava to je TRAGEDIJA, a svaki dan nas sa TV-a zasipaju praznim pričama o pravnoj državi i vladavini prava u kojoj svaki polupismeni državni službenik radi šta god mu padne na pamet, a još je gore kada iznad sebe ima takvog polupismenog, najčešće partijskog nameštenika, koji mu to nalaže da radi jer zna da u takvoj državi ništa ne može da mu se desi ako krši Zakon ali i Ustav RS. Potvrda koju ti izdaje MUP nema Apostille pečat, pretpostavljam da si na tu vrstu pečata mislio. Jedino po čemu se razlikuje od one za upotrebu u R. Srbiji je to što se izdaje na latinici, a ne na ćirilici! Putovao sam i dosta vremena proveo napolju o svom trošku, u raznim državama, što poslom, što zbog zabave i normalo da ću putovati kad mi se za to ukaže prilika, a to bi i tebi preporučio da vidiš kako funkcionišu normalne države, pa ćeš možda jednog dana videti šta ne valja kod nas! Tebi za informaciju Ustav RS garantuje da se ne sme sprovoditi diskriminacija građana po bilo kom osnovu, pa ni prema mestu gde su našli zaposlenje, a ti sam potvrđuješ da znaš da se to radi!