NIKAD DOSTA! Dragan Đilas pokušao da UKRADE još 290.000 evra! HTEO DA ZARADI NA STEČAJU KARIĆEVE FIRME!

Autor:

Vesti

13.12.2021

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koristeći okolnosti koje su nastale pokretanjem stečajnog postupka nad BK televizijom početkom 2007. godine, kojoj je njegova firma Dajrekt medija dugovala novac, Dragan Đilas je pokušao protivzakonito da stekne imovinsku korist od 290.000 evra.

NIKAD DOSTA! Dragan Đilas pokušao da UKRADE još 290.000 evra! HTEO DA ZARADI NA STEČAJU KARIĆEVE FIRME!

Foto: ST/N. PANČIĆ

Kako je potvrđeno presudama Privrednog apelacionog suda u Beogradu i Vrhovnog kasacionog suda, Đilasova firma je pokušala da izbegne plaćanje prava na prenos utakmica Svetskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj u leto 2006. godine, koje je otkupila od BK televizije nakon što toj televizijskoj stanici, usled sukoba s tadašnjim vlastima, nije dodeljena nacionalna frekvencija.

Đilasova specijalnost - zarada na tuđoj muci

Kada je u maju 2006. godine Republička radiodifuzna agencija odbila da BK televiziji dodeli nacionalnu frekvenciju za emitovanje programa, javnost je bila uznemirena zbog opasnosti da bi, usled nastalih okolnosti, Srbija mogla biti jedina zemlja čiji građani neće pratiti utakmice jedne od najpopularnijih svetskih sportskih manifestacija. U takvim okolnostima, BK televizija je donela odluku da prava prenosa utakmica Svetskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj proda kompaniji Dajrekt medija, u vlasništvu Dragana Đilasa, koji je ta prava dalje preprodao Radio-televiziji Srbije.

Problem je, međutim, nastao kada je u februaru 2007. Privredni sud u Beogradu pokrenuo stečajni postupak nad BK televizijom, a Đilasova firma tu okolnost pokušala da iskoristi kako bi izbegla plaćanje ugovorne obaveze od gotovo 300.000 evra.

Kako je dospeli dug Dajrekt medije prema Karićevoj firmi u trenutku pokretanja stečajnog postupka iznosio 29 miliona dinara ili, prema kursu u to vreme, 290.000 evra, Đilas, šef stranke Multikom/SSP je osmislio protivzakonit i krajnje nemoralan način kako da iskoristi novonastale okolnosti i izbegne plaćanje svog dugovanja.

U vreme vlasti zaradio 619 miliona evra

Firme Dragana Đilasa ostvarile su eksponencijalni rast poslovanja u vreme kada je obavljao državne funkcije - najpre direktora Narodne kancelarije predsednika republike, potom ministra za nacionalni investicioni plan, a potom i gradonačelnika Beograda.

Prema podacima iz zvaničnih poslovnih knjiga i evidencije Agencije za privredne registre, u tom periodu njegove firme su ostvarile čak 619 miliona evra prihoda, od čega je 105 miliona evra bio profit. Đilas je sam priznao da poseduje veći broj nekretnina čija vrednost iznosi oko 25 miliona evra, koje je uglavnom stekao u vreme dok je obavljao državne funkcije.

Prema unapred osmišljenom planu, Dajrekt medija je najpre izdala fiktivnu fakturu br. 430/07 prema kojoj je BK televizija navodno prema Đilasovoj firmi imala identičan dug, koji se u paru poklapao sa dugovanjem Dajrekt medije prema BK TV. Po osnovu te sporne fakture, ovlašćeno lice Dajrekt medije potpisuje ugovor o poravnanju sa bivšim direktorom BK televizije, koji u trenutku potpisivanja ugovora više nije bio ovlašćeno lice, niti je imao pravo da potpisuje ovu vrstu ugovora pošto su sva ovlašćenja prešla u ruke stečajnog upravnika. S obzirom na to da je tom prilikom neovlašćeno upotrebljen i pečat BK TV, u pitanju je privredni prekršaj, a moguće i krivično delo za koje odgovorna lica nikada nije gonilo nadležno tužilaštvo. Cilj ove operacije bio je da se izbegne plaćanje duga do 290.000 evra Dajrekt medije prema BK televiziji, čime bi se oštetili stečajni poverioci i država Srbija, koja je sprovodila stečajni postupak.

Zbog navedenih radnji, stečajni upravnik je podneo tužbu pred Privrednim sudom u Beogradu, koja je pravosnažno presuđena odlukama Privrednog apelacionog suda od 20. januara 2017. i Vrhovnog kasacionog suda od 25. maja iste godine. Prema konačnoj pravosnažnoj presudi, do koje je došla ekipa Kurira, Dajrekt medija je morala tužiocu da isplati dug od 29 miliona dinara, uvećan za iznos zakonske zatezne kamate, plus gotovo 2,8 miliona dinara nadoknade za sudske troškove.

Da u Đilasovim mahinacijama nije bilo zabune ili greške, već da se radilo o jasnoj nameri da se lovi u mutnom i prisvoji ono što mu ne pripada, ukazuju brojni materijalni dokazi i činjenice koje je sud utvrdio.

Najpre, identičan iznos faktura jasno ukazuje da je ona koja je izdata kasnije očigledno fingirana u pogledu iznosa kako bi se otvorio put za sklapanje ugovora o poravnanju.

Jasni dokazi da je u pitanju bila namera, a ne greška

Nakon toga, faktura koju je Đilasova firma uputila BK televiziji isporučena je mesec dana pre nego što je dospela, prema datumu koji je bio naznačen u samoj fakturi. To je urađeno kako bi se ugovor o poravnanju eventualno potpisao pre nego što stečajni upravnik preuzme pečate i ovlašćenja firme. U tu svrhu Đilasu je poslužio bivši direktor BK televizije, koji u tom trenutku, prema nalazima suda, više nije bio zakonski zastupnik firme.

Iako je ugovor o poravnanju potpisan sa neovlašćenim licem, Dajrekt medija je posao poravnanja zabeležila na svom računu, čime je na prevaran način pokušala da eliminiše pravno validan dug koji je imala prema BK televiziji. Presudama Privrednog apelacionog suda u Beogradu i Vrhovnog kasacionog suda, koje su donete na osnovu veštačenja, utvrđeno je da BK televizija nikada nije imala evidentiranu u svojim poslovnim knjigama fakturu na koju se pozivala Dajrekt medija, što ukazuje da je ta faktura bila fiktivna i nepostojeća, zbog čega je ta radnja osuđena kao nedozvoljena i protivzakonita, a Dajrekt mediji naloženo da tužiocu isplati celokupan dug uvećan za iznos zatezne kamate.

Đilas nije odgovarao na pitanja Kurira.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Zeljko

13.12.2021 21:01

Jednom tajkun uvek tajkun, sreća pa takvi kao Đilas više nikad neće doći na vlast.

Maja

13.12.2021 21:12

Pa ima li kraja tome da ovaj čovek prestane da krade od naroda. Naravno da se na krađi ne gradi budućnost Srbije, ali on to nikako da shvati. Nadamo se samo da će mu jednoga dana biti jasno da je Srbija u mnogo boljoj situaciji nego za vreme njegove vlasti i da narod nipošto ne želi da se njegovo vreme ponovi.

Kaca

13.12.2021 21:17

Svakog dana ispliva po neka nova gadost i malverzacija Dragana Djilasa!

Sara

13.12.2021 21:18

Od Đikija ništa ne može da iznenadi, voli da uzima državni novac pa to ti je .