BRITANCI ULAZE NA ZAPADNI BALKAN, DŽONSON ŠALJE SVOG JASTREBA NA SRBIJU! Još jedna sila umešala prste u dešavanja na našem prostoru: Ne sme se ponoviti rat!

Autor: Republika

Vesti

02.12.2021

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je ser Stjuarta Piča, dugogodišnjeg vojnog zvaničnika i funkcionera NATO, za specijalnog izaslanika Ujedinjenog kraljevstva za Zapadni Balkan.

BRITANCI ULAZE NA ZAPADNI BALKAN, DŽONSON ŠALJE SVOG JASTREBA NA SRBIJU! Još jedna sila umešala prste u dešavanja na našem prostoru: Ne sme se ponoviti rat!

Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson rešio je da ekstremno umeša prste u dešavanja na Zapadnom Balkanu, uključujući i našu zemlju, tvrdeći da se naš region nalazi u veoma opasnoj situaciji i da se suočava sa najvećom pretnjom po stabilnost i bezbednost u poslednje dve decenije. 

Zbog toga je rešio da na Zapadni Balkan pošalje specijalnog izvestioca, ser Stjuarta Piča, navodeći da se ne sme dozvoliti povratak nasilju i podelama iz prošlosti. 

- Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom. Ne smemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu - poručio je Džonson, prenosi B92. 

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom iz britanske ambasade u Beogradu, ser Stjuart Pič imenovan je u sklopu stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu, a kao specijalni izaslanik premijera on će sarađivati sa liderima Zapadnog Balkana i drugima širom regiona, kao i sa britanskim saveznicima u SAD i Evropi na podršci i jačanju regionalne stabilnosti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Pič ima zavidnu vojnu karijeru i bio je među rukovodiocima NATO 

Pičov rad će uključivati promovisanje jakih demokratskih institucija i otvorenih društava, pomaganje u suočavanju sa ozbiljnim i organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim bezbednosnim izazovima, i podsticanje rešavanja nasleđenih pitanja poput ratnih zločina i nestalih lica.

S tim u vezi, Ujedinjeno Kraljevstvo će takođe nastaviti da predvodi rad na unapređenju rodne ravnopravnosti i implementaciji Inicijative za sprečavanje seksualnog nasilja u sukobima.

U Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti ser Stjuarta Piča će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Beograda i Prištine, on će sa britanskim partnerima raditi na podršci dijalogu, uz posredovanje Evropske unije.

U saopštenju se dodaje da zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rešavanju svih pretnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u BiH tokom poslednjih 26 godina i pomaže u suočavanju sa drugim regionalnim izazovima, uključujući podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Šefica britanske diplomatije Liz Tras oceila je da je "imenovanje ser Stjuarta jasan pokazatelj posvećenosti Britanije Zapadnom Balkanu i odbrani i promociji slobode i demokratije u regionu".

Britanska ambasadorka u Srbiji Šan Makleod takođe je pozdravila imenovanje ser Stjuarta Piča.

- Ser Stjuart je veoma poštovan i svojim značajnim iskustvom će doprineti ovoj ulozi. On se raduje saradnji sa liderima širom regiona, u ime vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u bliskoj saradnji sa britanskim ambasadama, kako bi se podržala i ojačala regionalna stabilnost. Njegovo imenovanje je jasan znak kontinuirane britanske posvećenosti jačanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana i bezbednosti i prosperitetu ovog važnog regiona - navela je ona.

Ulogu specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan ser Stjuart Pič će preuzeti nakon što je ranije ove godine podneo ostavku na mesto predsedavajućeg vojnog komiteta NATO na kojem je bio od 2018. On je takođe ranije služio kao načelnik štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mića

02.12.2021 11:36

Ni prvi, ni poslednji jastreb koji će u Srbiji slomiti krila.