JAČANJE ODNOSA SRBIJE I NATO KORISNO ZA ČITAV REGION! Brigadni general Tomazo Vitale, šef kancelarije za vezu Alijanse u Beogradu

Autor:

Vesti

31.10.2021

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkad se Srbija 2006. pridružila programu "Partnerstvo za mir" zajedno smo postigli značajne rezultate saradnje u političkom, vojnom i naučnom domenu.

Republika

Foto: cfsp.rs/printscreen

Tomazo Vitale, zvaničnik NATO

 

Srbija je naš dugoročni partner, a vaši građani nisu upoznati s time koliko toga postižemo zajedno, pa moramo da ulažemo više napora da se zajedno borimo protiv kampanja dezinformisanja, kaže u intervjuu za Srpski telegraf italijanski brigadni general Tomazo Vitale, šef NATO kancelarije za vezu u Beogradu.

Prvi čovek Severnoatlantske alijanse u našoj zemlji govori o zajedničkim projektima Srbije i NATO, aktivnostima kancelarije na čijem je čelu, stavu ovog vojnog saveza prema dijalogu Beograda i Prištine, kao i o vremenu provedenom u misiji Kfora na Kosovu, gde je, kao oficir, s italijanskim vojnicima obnovio trg u srpskom selu Goraždevac.

  • Ove godine obeležava se 15. godišnjica partnerstva NATO i Srbije. Šta je već postignuto, a šta se može očekivati u budućnosti?

- Otkad se 2006. pridružila programu "Partnerstvo za mir", Srbija je cenjen partner NATO. Vaša zemlja sarađuje s NATO u političkom, vojnom i naučnom domenu, dok mi u potpunosti poštujemo odluku Srbije da vodi politiku vojne neutralnosti.
Važno je istaći da u okviru programa "Partnerstvo za mir" isključivo Srbija odlučuje o obimu i dinamici saradnje s NATO, u zavisnosti od sopstvenih potreba i prioriteta. U poslednjih 15 godina smo postigli značajne rezultate. Sa Srbijom smo sarađivali i sarađujemo na brojnim projektima, a odličan primer je saradnja u domenu civilnih vanrednih situacija uzrokovanih prirodnim nepogodama. Kontinuirano jačamo našu zajedničku spremnost za odgovor na takve situacije kroz zajedničko učešće u vežbama NATO. Vežba NATO za pružanje odgovora na vanredne situacije "Srbija 2018", koju su u Mladenovcu zajedno organizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na vanredne situacije (EADRCC), bila je naročito značajan događaj. Sa oko 2.000 učesnika iz 40 država članica i partnera NATO to je bila najveća vežba koju je dosad organizovao EADRCC, kao i prva kojoj je domaćin bila Srbija. Srpski vojni lekari učestvovali su u sličnoj vežbi NATO pod imenom "Severna Makedonija 2021", održanoj u septembru, uz učešće 27 članica i partnera NATO i 16 regionalnih i međunarodnih organizacija.
U vojnom domenu NATO obučava srpske vojnike za učešće u međunarodnim mirovnim misijama. Tokom prethodnih 20 godina uložili smo milione evra da bismo pomogli Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije. Srbija i NATO su radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara i tako pružili podršku oružanim snagama Iraka. NATO podržava reforme bezbednosnih snaga i institucija Srbije, a naglasio bih da imamo i dugoročnu saradnju sa Srbijom u naučnom domenu kroz NATO program "Nauka za mir i bezbednost". Takođe želim da spomenem podršku koju su Srbiji pružile članice i partneri NATO u odgovoru na pandemiju koronavirusa. Verujemo da je ovo pravi način da ojačamo naše partnerstvo, dok god je naša saradnja obostrano korisna.

Republika

Foto: NATO

Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg

 

  • Kako biste ocenili odnose Srbije i NATO?

- Srbija je naš dugoročni partner. Imamo dobro uspostavljenu komunikaciju na najvišem političkom nivou zahvaljujući odličnim odnosima između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. To, samo po sebi, predstavlja čvrstu osnovu za naš kontinuiran politički dijalog, koji je od suštinske važnosti za jačanje obostranog razumevanja i poverenja.
Prilikom posete vašeg predsednika sedištu NATO u Briselu u maju ove godine generalni sekretar Stoltenberg pohvalio je njegovu ličnu posvećenost partnerstvu Srbije sa NATO i ponovo potvrdio našu dugoročnu odlučnost da pružamo podršku jačanju stabilnosti širom zapadnog Balkana. Ovo su na Samitu NATO u junu još jednom jasno i glasno istakli šefovi država i vlada NATO, što je potvrđeno i u završnom saopštenju sa samita, u kom je navedeno da "cenimo partnerstvo NATO i Srbije" i da bi "jačanje odnosa između NATO i Srbije bilo korisno za NATO, za Srbiju i za ceo region". Bio sam veoma srećan kad sam čuo da je predsednik Aleksandar Vučić izrazio želju da obeležimo 15. godišnjicu partnerstva NATO i Srbije. Ovo bi zasigurno bila odlična prilika da javnosti pošaljemo pozitivnu poruku o koristima partnerstva NATO i Srbije. Naša saradnja ima direktnu korist za srpski narod, za mirnu i stabilnu budućnost ove zemlje, kao i za širi region zapadnog Balkana. Ova poruka mora se redovno saopštavati javnosti i mi pozdravljamo podršku srpskih vlasti u tome.

  • Koja je uloga NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu?


- NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu osnovana je 2006, kada se Srbija pridružila programu "Partnerstvo za mir" i Savetu evroatlantskog partnerstva. Naša kancelarija od tada služi kao ključna spona između NATO i srpskih institucija. Misija naše kancelarije u Beogradu je da podržavamo napore Srbije na reformama sektora odbrane kroz pružanje saveta i pomoći, kao i podrška NATO u Srbiji na polju javne diplomatije, političkog dijaloga i vojnih reformi. Iz tog razloga, kancelarija je u redovnom kontaktu sa medijima i promoviše partnerske aktivnosti s nevladinim organizacijama. Pored toga, pružamo podršku srpskim vlastima i stručnoj javnosti u odabiru novih projekata u okviru gorenavedenog programa NATO "Nauka za mir i bezbednost", a pomažemo i NATO agenciji za podršku i nabavke na sprovođenju tekućeg projekta poverilačkih fondova za bezbedno uništavanje zastarele municije.
Veoma mi je drago što predvodim mešoviti tim, sastavljen od oficira iz različitih NATO zemalja i lokalnog osoblja - srpskih državljana, koji pružaju dodatnu vrednost kancelariji i čiju izuzetnu profesionalnost i posvećenost želim da naglasim.

  • Šta su najveći izazovi partnerstvu NATO i Srbije?

- NATO i Srbija su partneri, a pritom građani Srbije nisu upoznati s tim koliko toga radimo i postižemo zajedno kroz naše partnerstvo. Smatramo da je to pravi izazov, imajući u vidu da mi veoma cenimo i poštujemo vašu zemlju. Samim tim, moramo da ulažemo više napora u javnu diplomatiju i da se zajedno borimo protiv kampanja dezinformisanja. Ovakve kampanje umanjuju poverenje i uopšteno imaju negativan uticaj na naša demokratska društva. U tom smislu, Srbija i NATO mogu zajedno raditi na odgovoru na hibridne pretnje, što je jedna od oblasti kroz koju bismo mogli da unapredimo saradnju. S ovakvim izazovima najbolje možemo da se suočimo uz činjenice i realizaciju naših zajedničkih vrednosti, kao i kroz transparentnost i konkretno delovanje. Stoga ćemo nastaviti da dajemo sve od sebe da objašnjavamo šta je NATO i za koja se načela i vrednosti zalaže. Takođe smo spremni da istražujemo nove načine da dopremo do srpske javnosti, koju zaista poštujemo.

  • Kao mlad oficir, služili ste na Kosovu. Možete li nam reći nešto o tom iskustvu iz profesionalne i lične perspektive?

- Učestvovao sam u Kfor misiji NATO na njenom samom početku. Proveo sam godinu dana na Kosovu, u okolini Goraždevca. To je bilo izuzetno iskustvo, kako iz profesionalne tako i lične perspektive. Nikad neću zaboraviti stanovnike Goraždevca, patnju koju su proživljavali, ali i dostojanstvo s kojim su se nosili i prijateljski način s kojim su se uvek ophodili prema mojim vojnicima i meni. Uspostavili smo bliske odnose. Moji vojnici su davali sve od sebe da razumeju njihove potrebe, a zauzvrat su nas uvek dočekivali s toplim gostoprimstvom. Sećam se mnogo toga iz vremena koje sam tamo proveo. Sećam se kad su moji vojnici obnovili trg u Goraždevcu, a stanovnici su tražili da ga nazovemo Piazza Italia (Trg Italije). Uvek ću pamtiti njihovo iskreno oduševljenje kad smo im ponovo otvorili pekaru, gde smo ih i obučavali kako mi pravimo hleb i picu.
Šta sam naučio iz tog perioda? Između ostalog, da je svaka vrsta nasilja beskorisna, sa svim svojim užasnim posledicama, koje na kraju snose nedužni ljudi. Zato bih voleo da ponovo spomenem završno saopštenje sa Samita NATO u Briselu pošto sadrži dve vrlo važne stavke koje su lideri NATO naveli u vezi sa Kosovom. Prva je da NATO ostaje posvećen "kontinuiranom angažovanju na Kosovu, između ostalog, kroz Kfor misiju NATO, koja doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju, kao i široj stabilnosti na zapadnom Balkanu", kao i da će se "bilo koja promena stava Kfora zasnivati na uslovima, a ne na unapred definisanim rokovima". Druga stavka jeste da NATO nastavlja da čvrsto "podržava dijalog pod okriljem EU i druge napore čiji je cilj normalizacija odnosa između Beograda i Prištine". Kao što je nedavno rekao generalni sekretar NATO, kad je postignut sporazum o deeskalaciji i napretku na severu Kosova pod okriljem dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU, oni predstavljaju "jedini put ka postizanju trajnog političkog sporazuma i stabilnosti u regionu".

  • Da li se uloga Kfora promenila od perioda koji ste tamo proveli? Narod se pita da li je Kfor sposoban ili voljan da zaštiti Srbe, kao i da li uopšte može da ih zaštiti?

- Otkako je misija Kfor osnovana u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999, prisustvo NATO ispunjava zadat mandat da pruža sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica na Kosovu. U ovom kontekstu, Kfor doprinosi regionalnoj stabilnosti, a kao što sam već rekao, to je potvrđeno i na Samitu NATO u Briselu u junu ove godine.
Pored toga, želim da istaknem da Kfor i Vojska Srbije imaju odličnu i dugoročnu saradnju na svim operativnim nivoima, što uključuje redovni kontakt između komandanta Kfora i načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

 

Dirnula me dobrota srpskog naroda

Vaš boravak u Srbiji podudario se s pandemijom koronavirusa. Kako je to uticalo na vaš život ovde i šta vam se sviđa u našoj zemlji?
- Pandemija me nije sprečila da se upoznam s vašom lepom zemljom i srpskim narodom. Život ovde mi se mnogo dopada, svakog dana otkrivam mnoge interesantne stvari - Beograd je pravi evropski grad. Srbi su ponositi, gostoprimljivi, energični i neposredni, po čemu su veoma slični nama Italijanima. Posebno mi se sviđa vaša ljubav prema dobroj hrani, sportu i vaš osećaj zajedništva, koji veoma cenim. Takođe, veoma me je dirnula dobrota vašeg naroda. Mene i sve Italijane je ganula pomoć koju je vaša vlada pružila Italiji u borbi protiv KOVID-19. To je nešto što Italijani nikad neće zaboraviti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
knez

01.11.2021 20:27

Pogotovo su vlo bili bliski kao milosrdni andjeli , pa na Kosovu pa na ......... More sibe bre i vi i vasi nato-ovce.