POSLODAVCI, VODITE RAČUNA! Vrlo lako možete ostati bez DRŽAVNE POMOĆI!

Autor: Republika

Vesti

01.03.2021

14:38

Prijava poslodavaca za dobijanje martovske polovine minimalca od oko 16.000 dinara počela je danas, trajaće do kraja meseca, a taj novac će biti isplaćen 8. aprila.

printscreen/RTS
Siniša Mali

Firme koje novac radnicima ne prebace na račune do 30. jula ostaće bez novca.

Pravo na ovu pomoć ima 1.505.093 radnika koji su zaposleni kod preduzetnika, u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima. Oni koji žele pomoć za mart dužni su da najkasnije do 31. marta ove godine podnesu obrazac PPP - PD za februar 2021, kao i da daju posebnu izjavu na portalu Poreske uprave.

Privrednici koji žele pomoć za april, dužni su da do 30. aprila podnesu isti obrazac, ali za mart 2021. i takođe da daju izjavu na sajtu Poreske uprave.

Ista procedura je i za pomoć koja pokriva maj, a koja će biti isplaćena početkom juna.

Radi isplate pomoći firmama se otvara poseban namenski račun – isplata direktnih davanja – COVID-19 i to kod banke koja je na dan 13. februar vodila tekući račun tog privrednog subjekta.

Oni koji imaju račune kod više banaka dužni su da najkasnije 25. marta 2021. godine, putem elektronskih servisa Poreske uprave, dostave podatak o nazivu banke kod koje će biti otvoren namenski račun.

U slučaju da privredni subjekt ne prenese državnu pomoć sa namenskog računa na račune zaposlenih do 30. jula 2021. godine, banka će preneti sredstva s tog namenskog računa na poseban račun kod Uprave za trezor sa koga su direktna davanja isplaćena.

Republika

Privredni subjekt gubi pravo na novac ako od 13. februara 2021. godine pa do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja, smanji broj zaposlenih za više od 10 odsto ne računajući zaposlene koji rade sa ugovorom o radu na određeno vreme pre 13. februara 2021. godine za period koji se završava u periodu od 13. februara 2021. godine do isteka roka od tri meseca od poslednje isplate direktnih davanja.

Privredni subjekti u privatnom sektoru koji isplate dividende počev od 13. februara 2021. godine pa do kraja 2021. godine, nemaju pravo na isplatu direktnih davanja.

Novi, treći paket podrške privredi i građanima vredan je 249,4 milijarde dinara, a osim isplate tri polovine minimalne zarade predviđa i uplatu još jedne cele minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rent-a kar agencijama, kao i hotelijerima, za šta će biti izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Takođe, ponovo će se se pomoći gradski hoteli sa 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici.

 

 

Komentari (1)

Loading