FIRME PRIMORANE DA PREVOZE RADNIKE DO POSLA I PO 100 KILOMETARA

Autor: B. KAŠANSKI

Vesti

06.05.2018

17:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na tržištu radne snage u Srbiji događaju se ozbiljne promene - povećava se broj oglasa za posao, a kompanije su svesne da teško dolaze do radnika, posebno u pojedinim regionima, pa fabrike zaposlene moraju da prevoze i po 50-100 kilometara. Kako kažu stručnjaci, to će neminovno dovesti i do većih plata za radnike.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Foto: Ilustracija

Sve je više investitora, sve je manja nezaposlenost, a sve je veći i broj ljudi koji odlaze u inostranstvo na rad, objašnjava Miloš Davidović, direktor za ljudske resurse u japanskoj kompaniji "Jazaki", koja ima pogon u Šapcu.

- Danas imamo čitave regione gde ne možete pronaći radnike za fabriku koja zapošljava od 2.000 do 3.000 ljudi, a da se ne sudarite sa nekim drugim poslodavcem - navodi Davidović.

Bojan Šćepanović, direktor Menadžment centra Beograda, tvrdi da se u Srbiji dešava paradoks oko radne snage: imamo opštu nezaposlenost od 10 do 15 odsto, dok je, s druge strane, u mestima poput Rume, Subotice, Inđije... nezaposlenost na nuli.

- Vi u tim sredinama ne možete da pronađete nijednog radnika-operatera za mašinom. Kompanija iz Subotice dovozi autobusom svaki dan radnike iz Sombora, koji je 50 kilometara udaljen. Takođe, inženjerski kadar je izrazito deficitaran, svi inženjeri bi da rade u Beogradu, a fabrike nisu u glavnom gradu već po manjim mestima, kao što su Odžaci, Lebane, Malošište... Inženjeri, međutim, neće da idu u manja mesta da žive - navodi naš sagovornik.

Menadžerka u "Leoniju": Kad smo došli, u Prokuplju je nezaposlenost iznosila 43,7 odsto, danas je 24 odsto

Zoran Jović, direktor ljudskih resursa u "Treleborgu", koji je vlasnik nekadašnje fabrika "Ruma guma", upozorava da je kod njih starosna struktura zaposlenih takva da će u bliskoj budućnosti morati da zamene 320 radnika, što će biti težak posao.

Globalni džin u proizvodnji kablova "Leoni" došao je 2009. na jug Srbije i situacija se od tada umnogome promenila.

- Kada smo došli, u Prokuplju je nezaposlenost iznosila 43,7 odsto, danas je 24 odsto. Zvanična statistika kaže da ima 6.000 nezaposlenih, ali od tog broja najviše njih 30 odsto realno su osobe koje su na tržištu radne snage. Ostali ili nisu sposobni za rad ili im je draže da ne rade i primaju socijalnu pomoć ili su u potrazi za poslom u Slovačkoj i nekoj sličnoj zemlji - objašnjava Jelena Spasić, menadžer za ljudske resurse u ovoj nemačkoj kompaniji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading