SRBIJI BOLJE KAMATE OD DRŽAVA EU! Novo veliko priznanje našoj zemlji!

Autor: Ljubinka Mijušković

Vesti

15.06.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobili smo sjajne uslove za održive obveznice koje smo prodali pre nekoliko dana

SRBIJI BOLJE KAMATE OD DRŽAVA EU! Novo veliko priznanje našoj zemlji!

Foto: Shutterstock

Srbija je prvi pik inostranih investitora kad razmatraju tržište regiona, pre svega, zbog stabilne ekonomije i političke klime. To se odnosi i na otvaranje fabrika kod nas i na kupovinu naših hartija od vrednosti.

U prilog tome govori i nedavno emitovanje održivih obveznica (prvi put smo ponudili tu vrstu obveznica) na međunarodnom tržištu za koje smo dobili nižu kamatu čak i od pojedinih zemalja Evropske unije. Naime, za naše obveznice je obezbeđena kamata od 4,754 odsto, dok se Rumunija, zemlja sa investicionim rejtingom, koji mi tek treba da dobijemo, i već 20 godina punopravna članica EU, zadužila po kamatnoj stopi od 5,25 odsto.

EXPO 2027

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, prodajom tzv. održivih obveznica je prikupljeno 1,5 milijardi dolara za finansiranje održivog razvoja, zelenih projekata i projekata kojima se podstiče društvena odgovornost. Kako je objasnio, veliko interesovanje investitora je najbolji pokazatelj da je ekonomija Srbije stabilna i da nastavlja da raste.

- U prvom kvartalu ove godine imali smo stopu rasta od 4,7%, i želja nam je da dalje nastavimo da ostvarujemo ovako visoke stope rasta da bismo uspešno sproveli program "Skok u budućnost - Srbija 2027", koji obuhvata 323 projekta u celoj Srbiji. Pri tome, u potpunosti zadržavamo makroekonomsku stabilnost, s obzirom na to da nam je udeo javnog duga u BDP 47,6%, što je daleko ispod nivoa zaduženosti evrozone, koja iznosi 89% BDP. S ovim prikupljenim sredstvima, na računu budžeta ćemo imati oko 5,4 milijarde evra, što građanima Srbije daje sigurnost, a nama veliku rezervu, ne samo da sprovedemo projekte koje smo definisali nego i da budemo sposobni da reagujemo u slučaju neke nove svetske krize - rekao je Mali.

Republika

Foto: Tanjug

Siniša Mali

Ministar trgovine Tomislav Momirović ističe da domaća ekonomska politika daje potpunu sigurnost investitorima.

- S padom inflacije u maju ove godine u okvire koje je NBS zacrtala i daljom tendencijom smirivanja inflacije na ispod tri odsto do kraja 2024, uz rast BDP samo u prvom kvartalu ove godine od 4,7% i nivoom javnog duga ispod 48%, potpuno je jasno da ekonomska politika, koju vodi državno rukovodstvo Srbije na čelu s predsednikom Aleksandrom Vučićem, daje potpunu sigurnost investitorima - navodi Momirović i dodaje:

- Ovo omogućava Vladi ne samo da redovno servisira svoje obaveze već da nastavi s masovnim ulaganjima u infrastrukturu, auto-puteve, brzu železnicu, ekološke projekte i velike projekte u energetici. Takođe, ovo nam omogućava i da kontinuirano povećavamo penzije i plate i ostvarimo cilj da prosečna plata do 2027. bude 1.400 evra, a prosečna penzija 650 evra.

Republika

Foto: Tanjug

Tomislav Momirović

REZERVE PUNE

Podseća i da smo pre deset godina imali potpuno urušene javne finansije, da je nezaposlenost bila blizu 30%, a da je danas na rekordno niskom nivou, dok je prosečna plata za poslednjih 12 godina utrostručena:

- Prešli smo ogroman put da bismo danas imali stabilne javne finansije. Spoljnotrgovinska razmena Srbije u 2023. dostigla je blizu 86 milijardi evra, s gotovo izjednačenom vrednošću izvoza i uvoza. Uz to, dodatna garancija je nivo deviznih rezervi, koji danas iznosi fantastičnih 25 milijardi evra.

Stepen poverenja se povećava

O stabilnim državnim finansijama nedavno je govorio i premijer Miloš Vučević.
- Očekujemo dalji pad kamatnih stopa. Očekujemo dalji rast BDP. Stepen poverenja u našu državu se povećava i investitori vide Srbiju kao dobro mesto za ulaganje. Pad inflacije, dobar plasman zelenih obveznica, to je vođenje odgovorne politike. Naši građani zaslužuju da žive još bolje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading