OTKRIVENO 850 FALSIFIKOVANIH NOVČANICA U SRBIJI: Narodna Banka Srbije UPOZORAVA građane!

Autor:

Vesti

13.04.2024

20:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Falsifikovane novčanice u Srbiji: Detaljan pregled situacije

OTKRIVENO 850 FALSIFIKOVANIH NOVČANICA U SRBIJI: Narodna Banka Srbije UPOZORAVA građane!

Foto: Shutterstock


Prema nedavno objavljenim podacima Narodne banke Srbije, u Srbiji je otkriveno ukupno 850 komada falsifikovanih novčanica, čija je nominalna protivvrednost 3.590.188,76 dinara. Ovo predstavlja ozbiljan problem sa kojim se suočava naš finansijski sistem.

Struktura falsifikovanih novčanica

U periodu januar - mart 2024. godine, otkriveno je ukupno 459 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca u dinarima, što čini 54% svih falsifikata. Osim dinara, otkriveno je i 391 falsifikat efektivnog stranog novca, od kojih je 209 ili 24,49% bilo evra, dok je 182 ili 21,41% bilo američkih dolara.

Dominantni apoeni i valute

Analizom strukture otkrivenih falsifikata novčanica u dinarima, primećeno je da su dominantno učešće imale novčanice u apoenima od 2.000 dinara, čineći čak 71,24% otkrivenih falsifikata. Uz to, novčanice od 1.000 i 500 dinara činile su po 11,76%. Kada je reč o efektivnom stranom novcu, najviše falsifikovanih novčanica bilo je u apoenima od 50 i 100 evra, dok je kod američkog dolara najviše bilo falsifikata u apoenima od 100 dolara.

Razmere problema

U poređenju otkrivenih falsifikovanih novčanica sa novcem u opticaju, primećeno je da je na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkriveno 0,80 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca. Takođe, na milijardu dinara u opticaju otkriveno je 1.749,87 dinara falsifikovanog novca.

Različite valute

Interesantno je primetiti da tokom posmatranog perioda nije bilo otkrivenih falsifikata drugih valuta osim evra i američkog dolara, što sugerše da su falsifikatori fokusirani na ove dve valute.


Falsifikovanje novca predstavlja ozbiljan izazov za finansijski sistem Srbije. Potrebno je preduzeti dodatne mere kako bi se suzbilo falsifikovanje novčanica i očuvala stabilnost finansijskog tržišta. Narodna banka Srbije će morati pažljivo da prati situaciju i preduzme odgovarajuće korake kako bi zaštitila integritet novčanog sistema zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading