OVAJ ČOVEK BI DA POKORI SRBIJU! AFERA "DON DON": Prljava igra Aleša Mozetiča

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

25.03.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenac pokušava da realizuje scenario koji mu je već upalio u Crnoj Gori, gde je hleb drastično poskupeo

OVAJ ČOVEK BI DA POKORI SRBIJU! AFERA "DON DON": Prljava igra Aleša Mozetiča

Foto: Printksrin, Profimedia

Slovenačka kompanija "Don don", odnosno njen gazda Aleš Mozetič, prljavim igrama nastoji da istisne s domaćeg tržišta male pekarske proizvođače, a kakav bi haos nastao ukoliko se ovaj scenario obistini, najbolje ilustruje primer iz Crne Gore kad je cena hleba skočila čak 50 odsto!

U Crnoj Gori je došlo do kolapsa na tržištu kad se "Don don" nametnuo za vodećeg proizvođača.

- Mozetič pokušava da preuzme ceo region. Dugo su i u Crnoj Gori, preuzeli su strateške proizvodne pogone u ovoj grani i, kad su ojačali, to smo svi osetili. Hleb je u Crnoj Gori držao regularnu cenu, koju je Vlada ograničila i kad je ta uredba istekla došlo je do potresa koji je izazvao upravo "Don don" diktiranjem cena. U prvih osam meseci 2022. hleb je poskupeo čak 50 odsto i koštao je 0,75 evra. Prvo je u januaru poskupeo 30 odsto, a potom u avgustu još 20 odsto. Skandal - kaže naš sagovornik iz pekarske industrije, kao i da ovakav nezabeležen skok cena ne bi bio moguć da "Don donu" nisu date odrešene ruke da radi šta hoće i ucenjuje.

PUNA KONTROLA

A nema boljeg poligona za ucenu od cene najosnovnije životne namirnice hleba. "Don don" je svestan da preko cene hleba ima svu kontrolu u svojim rukama, te da mu je to odličan poligon za ucenjivanje i same države.

I upravo je to model koji prave sada u Srbiji - potpuna kontrola tržišta.

- Ukoliko se nastavi ovako i "Don don" istisne iz posla, odnosno ugasi nas male proizvođače, pa cenu hleba će diktirati isključivo oni. I uredba Vlade o ceni belog hleba ne može da traje doveka. I onda će biti onako kako oni kažu, a neće imati ko da mu se suprotstavi s druge strane - dodaje naš sagovornik.

Podsetimo, naš list je juče objavio da ova poznata slovenačka kompanija, koja se bavi proizvodnjom pekarskih proizvoda, doslovno radi na uništavanju malih srpskih proizvođača. Grubim štelovanjem cena, uključujući i cenu belog hleba, koja je određena uredbom Vlade, plaćanjem marketinga i polica u radnjama, obezbeđuju sebi ekskluzivne ugovore s trgovinskim lancima kojima se ostali proizvođači isključuju ili su svedeni na minimum, na čemu oni insistiraju.

UREDBA VLADE

Uredbom Vlade beli hleb sava ima propisanu cenu od 54 dinara. Međutim, "Don don" dampingom (prodajom robe po sniženoj ceni da bi se eliminisala konkurencija), prodavcima u trgovinskim lancima nudi ovaj hleb po ceni od čak 28 dinara! Tako, svesno praveći sebi gubitak na toj vrsti hleba, zarad gušenja ostalih, omogućava trgovcima veću zaradu jer oni ne pojeftinjuju hleb zbog niže nabavne cene, već zaradu stavljaju sebi u džep. Zauzvrat, trgovci pristaju da eliminišu s rafova konkurente "Don dona". I to je samo kap u moru svega što rade.

"Don don": Ta 2022. bila je turbulentna

"Don don" dugi niz godina posluje na tržištu Crne Gore i ponosno možemo da kažemo da smo i na tom tržištu jedan od značajnih proizvođača, koji u potpunosti poštuje lokalnu regulativu, poručili su iz ove kompanije na nove optužbe.

U odgovoru na naša pitanja još su naveli:

- Što se tiče kretanja cena na tržištu Crne Gore tokom 2022. podsećamo da je ta godina bila turbuletna u celom svetu i Evropi po pitanju značajnog rasta cena svih sirovina, a onda kao posledica toga i cena prehrambenih proizvoda. Cena osnovnog belog hleba tip 500 je imala rast sa 0,65 evra na 0,8, a nakon toga se smanjila na 0,75.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Saska

25.03.2024 20:48

A korumpirani Peric sta radi?