NA UDARU PUŠAČI! Opet poskupljuju cigare - Evo koliko će koštati najjeftinija, a koliko najskuplja!

Autor: Sanja Bojanović

Vesti

04.01.2024

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pušače očekuje novo poskupljenje cigareta.

NA UDARU PUŠAČI! Opet poskupljuju cigare - Evo koliko će koštati najjeftinija, a koliko najskuplja!

Foto: Ap photo

Pušače u Srbiji očekuje novo poskupljenje cigareta usled redovnog usklađivanja akciza, što se dešava dva puta godišnje.

Prema dosadašnjoj praksi, poskupljenje će najverovatnije nastupiti u drugoj polovini januara ili početkom februara. Glavni proizvođači obično podižu cene za oko 10 dinara po paklici.

Dosadašnji običaj je da svi proizvođači gotovo istovremeno podignu cene, ali se može desiti i da neki izvrše veće promene, kako je bilo prošle godine kada je jedan proizvođač prvo povećao cene za 20 dinara, da bi ih kasnije snizio za 10 dinara, usklađujući se sa konkurencijom.

Akcize na cigarete se povećavaju u skladu sa akciznim kalendarom, te se očekuje jedno poskupljenje početkom godine, a drugo u drugoj polovini godine. Ove promene imaju za cilj usklađivanje sa standardima EU, gde bi država do 2025. godine trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Ovo znači da će nakon poskupljenja u narednoj godini, cene cigareta u Srbiji biti usklađene sa cenama u Evropskoj uniji.

Uvođenjem izmena i dopuna Zakona o akcizama od 1. januara 2021. godine, predviđeno je i povećanje akciza na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta, čime će i korisnici ovih proizvoda osetiti novi finansijski teret.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading