EVO ŠTA NAS OČEKUJE U 2024: Poskupljuju cigarete, struja, gas i putarine!

Autor:

Vesti

02.01.2024

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cigarete poskupljuju od januara a skaču i cene drugih proizvoda.

EVO ŠTA NAS OČEKUJE U 2024: Poskupljuju cigarete, struja, gas i putarine!

Foto: Ap photo

U 2024. godini, građani Srbije se suočavaju sa novim talasom poskupljenja, od kojih su neka već stupila na snagu prvog dana nove godine.

Poskupljenja se očekuju kako za grejanje, tako i za struju i gas. Ova četiri unapred isplanirana poskupljenja posledica su aranžmana Vlade sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).


Tokom 2023. godine, struja je tri puta poskupela, a isti scenario nas očekuje i u maju 2024. godine. Cene su povećane za osam odsto bez PDV-a, što je oko 9,28 procenata sa porezom.

Ministar finansija u tehničkom mandatu Siniša Mali je izjavio da u aranžmanu sa MMF-om "jasno stoji da nema potrebe za povećanjem cena struje i gasa naredne godine", međutim, do objavljivanja teksta iz Agencije za energetiku nije stigao odgovor da li će energenti poskupeti ove godine. Ukoliko dođe do poskupljenja, to će imati lančane efekte na cene drugih proizvoda i usluga.


Poskupljenje struje i gasa će imati direktan uticaj na cene pekarskih proizvoda, mesa, ribe, zamrznutog voća i povrća, kao i proizvoda koji zahtevaju hlađenje prilikom proizvodnje i transporta. Takođe, akciza na cigarete će se povećati, što će rezultovati skupljim pušenjem za potrošače.

Osim poskupljenja energenata, vozači će se suočiti sa povećanjem putarina. Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u tehničkom mandatu, najavio je da će u 2024. godini putarina početi da se naplaćuje i na magistralnim putevima, i to za kamione težine veće od 7,5 tona. Ovo će predstavljati dodatni trošak za prevoznike i može dovesti do povećanja cena transporta robe.

Putarina je na delu Moravskog koridora između Pojata i Makrešana bila besplatna do 1. januara, ali će se u 2024. godini ona naplaćivati. Od 1. januara, od Beograda do Koševa će se plaćati 840 dinara, a od Beograda do Kruševca (Zapad) 810. Takođe, od Beograda do Ćićevca naplaćivaće se 740 dinara, dok će cena putarine od Beograda do Kruševca (Istok) iznositi 800 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading