DO SKORO SU MOGLI DA SE NAĐU ZA "MALE PARE": Cene oraha skočile kao nikada do sada - Stručnjak objasnio zašto je ova voćka sada skuplja i od lešnika!

Autor: D.B.

Vesti

31.12.2023

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema poslednjem popisu Republičkog zavoda za statistiku, orasi su zastupljeni na površini od 3.350 hektara, dok je lešnika bilo na 3.964 hektara.

DO SKORO SU MOGLI DA SE NAĐU ZA "MALE PARE": Cene oraha skočile kao nikada do sada - Stručnjak objasnio zašto je ova voćka sada skuplja i od lešnika!

Foto: ST/Vladimir Lukić, Shutterstock, Pixabay

Ove godine, potrošači su suočeni sa iznenađujućim cenama oraha i lešnika, naročito uoči praznika kada su ove voćke neophodne za pripremu kolača. Ono što je izazvalo posebnu pažnju jeste činjenica da su orasi postali skuplji od lešnika, suprotno uobičajenom trendu. Kilogram oraha na Futoškoj pijaci u Novom Sadu može se naći po ceni od 1.000 dinara, dok se pojedine ponude penju i do 1.600 dinara. Sa druge strane, kilogram lešnika se kreće u rasponu od 800 do 900 dinara.

Prethodno je bilo uobičajeno da su orasi jeftiniji od lešnika, a jedan od glavnih razloga za to leži u činjenici da su orasi bili široko rasprostranjeni po domaćinstvima na selu, gde su se često mogla pronaći stabla oraha. Međutim, situacija se promenila, te se sada svedoči masovnom sečom stabala oraha u selima, zbog slabog roda i velike količine lišća koje je neophodno čistiti tokom jeseni. Ovo je dovelo do smanjenja interesovanja za ove voćke među domaćinstvima.


Docent Borivoje Bogdanović sa Poljoprivrednog fakulteta ističe da je do skoka cene oraha došlo zbog većeg prinosa lešnika, ranijeg sazrevanja roda i gušćeg zasada stabala leske. Takođe, naglašava da je broj stabala oraha opao zbog pojave bolesti koje ranije nisu bile prisutne, a sada predstavljaju pretnju.


Prema rečima docenta Bogdanovića, orah se često uzgaja kao združeni zasad sa kajsijom, jer kasnije ulazi u pun rod, dok je gustina sadnje takođe faktor koji doprinosi većem broju stabala leske u odnosu na orahe.


Prema poslednjem popisu Republičkog zavoda za statistiku, orasi su zastupljeni na površini od 3.350 hektara, dok je lešnika bilo na 3.964 hektara. Prosečan prinos leske iznosi od 2 do 3 tone u ljusci po hektaru, dok se kod oraha kreće od 2 do 2,5 tone po hektaru. Ovi podaci dodatno oslikavaju razlike u proizvodnji i uticaj na tržište.

U zaključku, skok cena oraha u odnosu na lešnike predstavlja značajnu promenu na tržištu koja će imati posledice kako na potrošače, tako i na proizvođače ovih dragocenih voćki.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading