CENA OVOG POVRĆA OTIŠLA U NEBESA! Nekada je mogao da se nađe za "siću" a sada od uzgoja MOŽETE OZBILJNO DA ZARADITE: Cene visoke i u ostatku Evrope

Autor: D.B.

Vesti

27.12.2023

10:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od ove vrste posla, može dobro da se zaradi, kažu poljoprivrednici.

CENA OVOG POVRĆA OTIŠLA U NEBESA! Nekada je mogao da se nađe za "siću" a sada od uzgoja MOŽETE OZBILJNO DA ZARADITE: Cene visoke i u ostatku Evrope

Foto: RINA

Karfiol je ove jeseni postao neobično skup povrtni proizvod u Srbiji, ali i širom Evrope. Čak tri evra za glavicu srednje veličine na evropskom tržištu predstavljaju izuzetno visoku cenu, dok se na našim pijacama može naći za 200 do čak 300 dinara po kilogramu. Povrtari ističu da suša i rastući troškovi proizvodnje glavni razlozi ovako visokih cena.

Suša je ključni faktor koji je uticao na ovogodišnju proizvodnju karfiola. U španskoj Mursiji, vodećem području uzgoja, nedostatak kiše i ograničenja za korišćenje vode u navodnjavanju doveli su do propadanja useva i smanjenja prinosa. Ovo suvo i toplo vreme tokom sadnje ostavilo je ozbiljne posledice na proizvodnju karfiola.

Pored suše, porast troškova proizvodnje takođe je doprineo povećanju cena karfiola. Svedoci smo da su površine pod ovom kulturom smanjene, a semenske kuće beleže pad prodaje semena karfiola. Ovi faktori uticali su na to da mnogi poljoprivrednici pređu na uzgajanje zelene salate, koja zahteva manje vode, manje troškove i donosi veće prinose.


Navedeni faktori doveli su do toga da potražnja za karfiolom daleko nadmašuje ponudu, što je rezultiralo nezapamćenim nivoima cena. Oluje u francuskoj Bretanji takođe su prouzrokovale štetu prinosu, što je rezultiralo visokim cenama karfiola, dostižući čak 30 evra po kutiji.

U zaključku, karfiol je ove sezone postao luksuzno povrće sa visokim cenama koje su rezultat suše, rastućih troškova proizvodnje i ograničene ponude kako u Srbiji, tako i širom Evrope.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading