IZVOZ ČETIRI PUTA VEĆI, IT SEKTOR EKSPLODIRAO! ISTRAŽUJEMO: Kako je BDP skočio sa 32 na 69 milijardi evra

Autor:

Vesti

06.11.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Što je još bolje, kod nas je raslo mnogo sektora, a ne jedan ili dva, zato smo otporniji na šokove.

IZVOZ ČETIRI PUTA VEĆI, IT SEKTOR EKSPLODIRAO! ISTRAŽUJEMO: Kako je BDP skočio sa 32 na 69 milijardi evra

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Siniša Mali

Srbija nastavlja da niže uspehe u ekonomiji, uprkos nezavidnoj finansijskoj situaciji u svetu, pa smo tako pre nekoliko dana od predsednika Aleksandra Vučića čuli da će bruto domaći proizvod (BDP) za ovu godinu biti 69 milijardi evra. To je čak 2,2 puta više nego pre samo 10 godina, kada je iznosio 32 milijarde.

Srpski telegraf istraživao je kako smo u tome uspeli.

VELIKI USPEH

Republika

Foto: tanjug/ap

Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali kaže za naš list da Vlada vodi odgovornu ekonomsku politiku i da je naša ekonomija, uprkos ekonomskoj krizi, i dalje stabilna:

- Ove godine Srbija će, prvi put u istoriji, imati BDP viši od 68 milijardi evra, dok je projekcija za narednu godinu 74. Rast je osnova za dalje kapitalne investicije, ulaganje u zdravstvo, školstvo, izgradnju auto-puteva i brzih pruga, ali i za dalje povećanje plata i penzija. Vodimo računa o svakom dinaru, a cilj nam je jasan - da obezbedimo još bolji životni standard svih građana. Da smo na dobrom putu pokazuju činjenice, ali i nedavna ocena MMF. I dok je veliki broj zemalja u recesiji, jedna mala Srbija raste. Rastu nam industrija, građevinarstvo, uslužne delatnosti...

Sve je to doprinelo da je stopa rasta BDP u trećem kvartalu ove godine bila 3,5 odsto, najveća u Evropi. A zahvaljujući visokoj stopi rasta u prva tri kvartala u okvirima plana, dodaje Mali, uspeli smo da ove godine ukupni rast BDP bude čak 2,5 odsto, dok je projekcija za narednu godinu rast od 3,5 odsto BDP. Podseća da su budžetom za narednu godinu, između ostalog, planirali kapitalne investicije vredne 600 milijardi dinara, što je 6,8 odsto BDP:

- Svi ovo podaci pokazuju koliko se Srbija promenila i koliko vodi računa o svojim građanima.

NAJVEĆI RAST BDP

sektor 2012. 2023.
- prerađivačka industrija 5,3 8,8
- trgovina na veliko i malo 3,9 8
- poljoprivreda 2,2 4,7
- promet nekretnina 2,8 4,6
- građevinarstvo 1,3 4,1
- rudarstvo i energetika 2,1 3,9
- IT sektor 1,4 3,6
- saobraćaj i skladištenje 1,1 2,4
- finansijski sektor 1 2,2
- turizam i ugostiteljstvo 0,4 1,2
- izvoz roba i usluga 11,5 41
- investicije u osnovna sredstva 6,8 16
- potrošnja domaćinstava 25,4 46
* podaci NBS
** u milijardama evra

SVE PRECIZNO

Republika

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Jorgovanka Tabaković

I guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže za Srpski telegraf da je BDP više nego udvostručen za deceniju i da će u 2023. iznositi najmanje 69 milijardi evra s tim što bi trebalo imati u vidu da je ovde reč o nominalnom BDP:

- Samim tim, promena u nominalnom iznosu BDP sadrži u sebi i realni (količinski) rast BDP koji se u javnosti najčešće komunicira, ali i promene u cenama proizvoda i usluga koje jedna država proizvodi, kao i međuvalutne promene. Rast BDP u posmatranom periodu bio je široko rasprostranjen po sektorima i ne postoje jedan ili dva sektora koji su dominantno odgovorni za rast i razvoj Srbije u ovom periodu. Samim tim, srpska ekonomija je mnogo otpornija na šokove, a i lakše će biti ostvarivati rast u budućnosti.

Kovačević: Puna ekspanzija od 2015.

Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, kaže za Srpski telegraf da su svi sektori imali adekvatno povećanje:
- U svim segmentima se beleži rast - industriji, privredi, građevinarstvu, uslugama... A ciklus rasta naročito je vidljiv od 2015, nakon što je završena fiskalna konsolidacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading