KAD KONAČNO POČNE GREJNA SEZONA: Obratite pažnju, ovo su NAJČEŠĆI uzroci požara!

Autor:

Vesti

31.10.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je kalendarski uveliko jesen i grejna sezona zvanično najavljena, temperature oko 20 stepeni uporno odlažu zagrevanje radijatora

KAD KONAČNO POČNE GREJNA SEZONA: Obratite pažnju, ovo su NAJČEŠĆI uzroci požara!

Foto: pixabay

Osetno je bolji i kvalitet vazduha ovih dana s obzirom da u domaćinstvima još nema potrebe založiti vatru. Zato je idealan trenutak da proverite ispravnost grejalica, očistite dimnjake ili servisirate i ostale kućne aparate, jer je ovo doba godine poznato i po učestalijim požarima u kući.

Američka nacionalna asocijacija za zaštitu od požara (NFPA) prepoznaje nekoliko ključnih okolnosti u kojima se vatra lako može oteti kontroli i to ako ne postupamo odgovorno u sledećim situacijama:

Kuvanje

Prema podacima ove Asocijacije, kuvanje ulazi u sam vrh uzročnika od požara zbog nemara ili neodgovornog ponašanja prema spremanju hrane. Kuvanje nikada ne bi trebalo da ostavimo bez nadzora na šporetu i nipošto ne bi trebalo da ostavljamo zapaljive stvari u blizini uključenih aparata za kuvanje. Dodatni rizik logično predstavlja i spremanje hrane na otvorenom plamenu, pa posebno treba biti oprezan sa kuvanjem na plin. Ukoliko spadate u one koji nemaju naročito strpljenja da dugo vremena provode iznad šporeta, dobro rešenje mogu da budu indukcione ploče koje su popularnost i stekle upravo zbog kraćeg vremena kuvanja, energetske učinkovitosti i sigurnosti upotrebe.

Grejanje

Požari izazvani neispravnim grejalicama ili širenjem otvorenog plamena iz peći, drugi su najčešći uzročnici požara u svetu, ne samo kod nas. Ono što je zajedničko je nemar prema čišćenju ili održavanju uređaja, odnosno pećnica i dimnjaka. Ovakvi požari učestaliji su od decembra do februara, ukazuju podaci američke protivpožarne asocijacije, a prevencija je ključni faktor koji barem od ove godine kod nas može umanjiti poražavajuću statistiku. Izvor grejanja treba držati što dalje od stvari koje bi mogle da se zapale. Dodatno, ako imate peć na čvrsto gorivo ne zaboravite da osim rizika od požara rizikujete i zagađenje u svom domu, jer sagorevanje u vazduh oslobađa dim, čađ, ugljen-monoksid i druge štetne supstance koje mogu da ostave ozbiljne posledice po zdravlje. Dakle, rizik od otvorenog plamena u pećima je minimum dvostruk, pa je svaki način da eliminišemo sagorevanje iz svog doma uvek bolji od potpaljivanja vatre.

Cigarete

Nemojte da vas zavara to što je žar od cigarete „mali“, jer je dovoljno opušak odbaciti bilo gde nesmotreno, u blizini zapaljivog materijala i posledice su katastrofalne. Čest je slučaj da pušač zaspi u krevetu, a da pre toga nije ugasio cigaretu. O posledicama po zdravlje pušača i njegove okoline je izlišno govoriti jer, kao što je poznato da žar izaziva požar, tako je poznato i da je duvanski dim glavni uzročnik nastanka bolesti povezanih s pušenjem. Duvanski dim emituje čak više od šest hiljada materija, od kojih se za oko 100 zna da su štetne i potencijalno štetne. Najbolja prevencija je zato ugasiti cigaretu jednom za svagda i odreći se pušenja. Međutim, pušači koji iz bilo kojih razloga to ipak ne učine, mogu da se informišu o manje štetnim opcijama koje zagrevaju duvan pa tako eliminišu sagorevanje i rizike koji su povezani sa otvorenim plamenom ili udisanjem štetnih materija.

Instalacije

Ako tokom godine niste, pravi je trenutak da kraj godine iskoristite da pozovete električara da proveri instalacije u vašem domu, ako primetite iskre iz utičnica ili da vam često „iskače“ osigurač. Jednostavno, hladni zimski dani iziskuju češći boravak u kući, pa samim tim i korišćenje više aparata istovremeno može opteretiti mrežu. 
Bilo da su u pitanju kućni aparati ili otvoreni plamen jedan imenitelj je zajednički za sve – sve njih za svoje potrebe koristi čovek, te ne bi bila greška ni uopštiti priču da je u najvećoj meri glavni uzročnik požara upravo ljudski faktor, odnosno njegov nemar. 
Zato je prevencija pola završenog posla, a kako je tehnologija doprinela da maksimalno smanjimo učešće otvorenog plamena u našim životima, tako je deo odgovornosti i na nama samima da se uverimo na vreme, jesmo li zaista spremni za produženi boravak u kućama tokom predstojećih zahlađenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading