Elektrodistribucija Srbije ulaže pet milijardi dinara u energetsku infrastrukturu

Autor:

Vesti

16.09.2023

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novi kapaciteti za stabilan rad fabrika.

Elektrodistribucija Srbije ulaže pet milijardi dinara u energetsku infrastrukturu

Foto: Elektrodistribucija Srbije

Za sve projekte Elektrodistirbucija Srbije će omogućiti kapacitete za stabilnu isporuku električne energije.

Кao Operator distributivnog sistema, Elektrodistribucija Srbije intenzivno radi na stvaranju preduslova za izgradnju i otvaranje fabrika i realizaciju investicija u našoj zemlji.

- Izgradnjom kapaciteta i distributivne mreže neophodne za nove fabrike podržavamo projekte stranih investicija kojima je Vlada Srbije dodelila status projekata od državnog značaja - kaže Predrag Matić, direktor Direkcije za planiranje i investicije Elektrodistribucije Srbije.

On ističe da su obezbeđeni priključci za veliku fabriku guma poznate kineske kompanije Linglong u Zrenjaninu, sa snagom od 15 MW, kao i fabrike guma globalno poznate japanske kompanije Toyo Tires u Inđiji. Tu je i izuzetno značajan pogon jednog od lidera u industriji avio motora – nemačke kompanije MTU u Staroj Pazovi.

Matić podseća da je u Novom Sadu nedavno otvorena fabrika vodeće japanske kompanije za proizvodnju elektromotora NIDEC, a u Кaću fabrika elektronskih uređaja za automobilsku industriju kompanije Continental. - Za sve ove projekte Elektrodistribucija Srbije će omogućiti kapacitete za stabilnu isporuku električne energije. Gradi se nova trafostanica 110/20 kV u Кaću, koja će služiti za krajnje napajanje od 16 MW za fabriku Continental - istakao je Matić.

Foto: Elektrodistribucija Srbije

Elektrodistribucija Srbije radi na izgradnji fabrika

I u Pančevu na mrežu su priključene nove fabrike velikih nemačkih kompanija Brose i ZF. U planu je i izgradnja nove trafostanice 110/20 kV „Pančevo 6”, koja će napajati industrijsku zonu u tom gradu.

- Samo u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih elektroenergetskih objekata za priključenje novih pogona stranih investitora, Elektrodistribucija Srbije će uložiti više od pet milijardi dinara sopstvenih sredstava - naglasio je Matić.

Elektrodistribucija Srbije je u proteklih nekoliko godina na mrežu priključila nekoliko desetina novih fabrika stranih investitora. Tako je nedavno u Valjevu otvorena nova fabrika Hisense Gorenje, u junu je počeo da radi i novi pogon kompanije Hangsrohe, a u aprilu fabrika nemačka kompanije Bizerba. Planira se i izgradnja nove trafostanice 35/10 kV „Valjevo 12“, kao i rekonstrukcija trafostanice 110/35 kV „Valjevo 1”, kako bi industrijska zona u tom gradu bila spremna za nove investitore. Matić je podsetio i na aktivnosti na priključenju novih pogona kompanije Motherson u Ćupriji, kompanije Minth u Šapcu, a tu su i novi proizvodni kapaciteti Nestle u Surčinu i kineske kompanije Ziđin u Boru.

- Elektrodistribuciju Srbije očekuju i intenzivne aktivnosti na izgradnji novih elektroenergetskih objekata i distributivne mreže za napajanje kompleksa za veliki projekat svetske izložbe Ekspo 2027 u Beogradu. Pored toga, investiramo i 800 miliona dinara sopstvenih sredstava u izgradnju tri TS 35/10 kV za napajanje objekata za autoput Miloš Veliki - zaključio je Matić.

Energija za bezbedne podatke

Poseban značaj ima državni DATA centar (centar za upravljanje i čuvanje podataka) u Kragujevcu, za koji je Elektrodistribucija Srbije obezbedila napajanje u skladu sa najvišim svetskim standardima. To je stvorilo uslove da u taj centar dođe i veliki globalni IT gigant, američka kompanija Oracle cloud, koja je u Kragujevcu otvorila svoj regionalni centar. DATA centar u Kragujevcu predstavlja najsavremeniji objekat tog tipa u regionu.

Na mreži nekoliko desetina novih fabrika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading