Radenković: Energetska situacija u Srbiji je stabilna

Autor: N.J.

Vesti

07.09.2023

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dejan Radenković, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije tvrdi da je energetska situacija u Srbiji stabilna.

Radenković: Energetska situacija u Srbiji je stabilna

Foto: Foto NIS

Dejan Radenković, predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Skupštine Srbije, ocenio je da je energetska bezbednost države očuvana, ali da je pred nama period intenzivnih ulaganja u energetski sektor.

„Energetska situacija u Srbiji je stabilna. Veliki posao je pred nama u izmeni energetske strukture, na polju životne sredine i to će, zasigurno, biti jedan od državnih investicionih prioriteta u bliskoj budućnosti. O sadašnjem stanju najbolje govore rezultati. Energetska bezbednost zemlje je očuvana. Obezbeđene su dovoljne količine gasa za zimu i to po povoljnim cenama. Sa partnerima realizujemo projekte gasovoda kojima će se iz drugih pravaca Srbija snabdevati gasom. Takođe, u planu je projekat koji će Srbiji obezbediti snabdevanje naftom iz naftovoda “Družba” kako ne bismo bili zavisni samo od Janafa i pravca snabdevanja naftom iz Hrvatske“, rekao je Radenković u intervjuu za Blic biznis.

On je dodao da je pred Srbijom period intenzivnog ulaganja od nekoliko milijardi evra u energetski sektor u narednim godinama.

„Nema razloga da sumnjamo da ćemo ovim samo dodatno unaprediti našu energetsku sigurnost, ali i doprineti unapređenju zaštite zivotne sredine i sigurnog uvođenja u sistem ekološki prihvatljivijih energenata“, rekao je Radenković, koji je i član Odbora direktora NIS-a.

Prema njegovim rečima, NIS je doprineo da se očuva stabilnost na domaćem tržištu.

„Naša rafinerija u Pančevu jedna je od najmodernijih u regionu i može da prerađuje različite tipove nafte. Dakle, NIS je spreman da odgovori na sve zahteve domaćeg tržišta. Pored toga, kompanija je dodatno doprinela energetskoj stabilnosti zemlje kada je prošle godine počela da radi TE-TO Pančevo, a proizvedena električna energija u ovoj gasnoj elektrani u potpunosti je upućivana u domaći distributivni sistem. Poslovanje NIS-a je stabilno u ovom trenutku“, rekao je Radenković.

On je zaključio da NIS započinje novi investicioni ciklus čiji su ciljevi modernizacija kompanije i nastavak energetske tranzicije, sa posebnim fokusom na zelenu agendu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading