OVO SU NOVE CENE GORIVA! Gorivo ponovo poskupelo, cena dizela se približila "kritičnoj granici" - evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin!

Autor:

Vesti

08.09.2023

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izjavama počasnog predsednika Unije poslodavaca Srbije, Nebojše Atanackovića, potrošači mogu očekivati promene cena na proizvodima nakon povećanja akcize.

OVO SU NOVE CENE GORIVA! Gorivo ponovo poskupelo, cena dizela se približila "kritičnoj granici" - evo koliko će narednih 7 dana koštati dizel i benzin!

Foto: pixabay.com

Ministarstvo trgovine, objavilo je najnovije cene goriva koje će važiti do narednog petka. Ove cene su deo redovnog ažuriranja i prate promene na tržištu nafte.

Prema objavljenim cenama, litar evrodizela će koštati maksimalno 207 dinara na pumpama širom Srbije. S druge strane, cena litra benzina evropremijum BMB 95 neće preći 189 dinara.

Ove nove cene goriva su rezultat složenih faktora, uključujući promene cena sirove nafte na međunarodnom tržištu, kurs dinara prema stranim valutama i lokalne regulative. Potrošači i prevoznici često prate ove promene jer imaju direktan uticaj na troškove goriva, a time i na cene prevoza i drugih roba i usluga. Važno je napomenuti da se nove cene goriva objavljuju svakog petka do 15 časova.

Osim toga, prema izjavama počasnog predsednika Unije poslodavaca Srbije, Nebojše Atanackovića, potrošači mogu očekivati promene cena na proizvodima nakon povećanja akcize koje će stupiti na snagu 1. oktobra. Takođe je izneo svoje mišljenje o budućim cenama goriva, ističući kako će se situacija razvijati.

 - Cena na svu sreću, odnosno tih 8 odsto, ne ide na ukupnu cenu već na akcizu. Ona je sad između 58 i 60 dinara. Dakle, tih 8 odsto bi bilo 4,6 i 4,8 dinara, znači oko 5 dinara. Onda na sve to zajedno ide još i PDV. Tako da treba računari povećanje od nešto manje od 6 dinara na tržištu, pod uslovom da ove cene na tržištu odnosno nabavne cene ostanu na ovom nivou. Od toga takođe zavisi kakvu ćemo cenu imati u smislu da ako se nabavna cena smanji za 6 dinara, mi ćemo i 1. oktobra imati istu cenu. Ali ako se poveća mi ćemo imati još veću cenu proizvoda, pa bi pretila da dostigne one cene koje smo zapamtili primera radi, dizela, preko 220 dinara - rekao je Atanacković.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading