RUSIJA PRETEKLA NEMAČKU PO PARITETU KUPOVNE MOĆI: Putin objavio najnovije podatke - rast BDP 4,9%, Ruska Federacija u prvih pet ekonomija sveta

Autor:

Vesti

22.08.2023

18:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Svetske banke Ruska Federacija je preuzela vođstvo, pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i po ekonomskom obimu

RUSIJA PRETEKLA NEMAČKU PO PARITETU KUPOVNE MOĆI: Putin objavio najnovije podatke - rast BDP 4,9%, Ruska Federacija u prvih pet ekonomija sveta

Foto: Tanjug/AP

Rusija je ušla u prvih pet najvećih svetskih ekonomija 2022. godine i pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i ekonomskom obimu, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„Uprkos pesimističkim prognozama koje su davane, a još se ponekad čuju od nekih eksperata, pre svega, naravno, zapadnih stručnjaka, Rusija je do kraja 2022. godine ušla u prvih pet najvećih svetskih ekonomija", rekao je Putin na sednici Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte, prenose RIA Novosti.

Prema podacima Svetske banke, dodao je, Ruska Federacija je preuzela vođstvo, pretekla Nemačku po paritetu kupovne moći i po ekonomskom obimu, što je, kako je ocenio, jedan od najvažnijih pokazatelja.

Istakao je da je stopa rasta ruske ekonomije je snažna, sa rastom BDP-a od 4,9 odsto u drugom kvartalu 2023. u poređenju sa istim periodom prošle godine.

„Od trećeg kvartala, u Rusiji se prognozira privredni rast i sada je njegov tempo prilično stabilan. U drugom kvartalu ove godine bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Putin.

On je rekao da očekuje da će u periodu jul-septembar budžet Ruske Federacije biti u suficitu, a do kraja godine višak rashoda nad prihodima biće planiranih 2 odsto BDP-a.
Putin je rekao da ruski proizvođači brzo zauzimaju niše odustalih stranih kompanija i da će to i dalje činiti.

"Naši proizvođači zauzimaju nove tržišne niše, uključujući i one koje su nam same zapadne kompanije oslobodile. Velike državne investicije u infrastrukturu, kapitalne objekte, zauzvrat, podstiču investicionu aktivnost privatnog biznisa. Nastavićemo da delujemo u ovom pravcu“, poručio je predsednik Rusije.

On je zatražio od Centralne banke i Kabineta ministara da program dugoročne štednje, čija primena će početi od 2024. godine, bude prilagođen građanima. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading