PUTINOVI GENERALI UMIRU JEDAN ZA DRUGIM: Lopirev znao SVE TAJNE palate na Crnom moru, preminuo u zatvoru pod SUMNJIVIM okolnostima

Autor:

Svet

17.08.2023

12:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski general koji je rukovodio izgradnjom palate Vladimira Putina vredne milijardu funti – koja je navodno plaćena „najvećim mitom u istoriji“ – umro je u zatvoru.

PUTINOVI GENERALI UMIRU JEDAN ZA DRUGIM: Lopirev znao SVE TAJNE palate na Crnom moru, preminuo u zatvoru pod SUMNJIVIM okolnostima

Foto: www.profimedia.rs

Postoje sumnje da je general, koji je radio u predsednikovoj ličnoj gardi, otrovan baš kada je stekao pravo na uslovnu slobodu, navode britanski mediji.

Prema navodima medija, njemu je u ponedeljak pozlilo, ostao je bez daha, a lekari su mu rekli da ima leukemiju koja mu nije dijagnostifikovana ranije. 

Genadij Lopirev je drugi visoki vojni zvaničnik koji je misteriozno preminuo u poslednjih nekoliko dana .

Lopirev je 2017. godine osuđen na 10 godina zatvora pod optužbom za mito više od šest miliona rubalja i nezakonito posedovanje oružja, što je on negirao.

Služeći u Federalnoj službi zaštite [FSO], lično je nadgledao podizanje Putinove palate Gelendžik na vrhu litice na obali Crnog mora.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

 

 

Misteriozno imanje predstavljeno je u viralnom video snimku Alekseja Navaljnog, koji pokazuje da je puno luksuza koje su predsedniku Rusije poklonili njegovi prijatelji.

Kritičar Kremlja je ranije identifikovao generala kao osobu koja zna sve tajne iza vile.

Lopirev je takođe bio odgovoran za Putinovu zvaničnu rezidenciju Bočarov ručej u Sočiju.

Do zatvaranja je bio jedan od njegovih najbližih saradnika u obezbeđenju, a viđen je sa ruskim predsednikom i tadašnjim britanskim premijerom Tonijem Blerom u Moskvi 2002.

Godinama su neki smatrali da je njegova osuda zasnovana na izmišljenim optužbama da bi ga sklonili.

Nekoliko sati pre smrti, razgovarao je sa svojim sinom Aleksandrom, koji je istakao da nema "ni jedne žalbe na njegovo zdravlje", preneo je Telegram kanal VČK-OGPU.

„Nije mogao da diše i imao je promukao glas“, rekao je kanal upoređujući simptome sa simptomima Navaljnog koji je bio otrovan nervnim agensom Novičok.

Navodi se da je Aleksandar rekao: „U nedelju je sve bilo u redu. Razgovarao sam sa načelnikom medicinske jedinice, koji je rekao da mu se srčani pregled normalizovao i da su pluća čista. Teško je reći šta se tačno dogodilo. Spremali smo se da podnesemo zahtev za njegovu uslovnu slobodu, jer je bilo vreme da se preda. A onda je došao poziv, i dobili smo obaveštenje da je umro. Sve je to veoma čudno i prebrzo", rekao je Aleksandar.

Viktor Boborikin, predsednik Javne komisije za praćenje, naglasio je da u smrti nema „elemenata krivičnog dela”.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading