PRODAJU I IZVORE PIJAĆE VODE: Cene idu i do 250.000 EVRA!

Autor:

Vesti

08.07.2023

16:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji se sve više ulaže u izvore pijaće vode.

PRODAJU I IZVORE PIJAĆE VODE: Cene idu i do 250.000 EVRA!

Foto: pixabay.com

U Srbiji ima preko 400 registrovanih izvora pijaće vode i predstavljaju pravo prirodno bogatstvo, te nije čudo što su mnogi izvori vode danas na prodaju.

Cene placeva sa izvorima vode zavise od područja, tačnije od toga da li se nalaze u neposrednoj blizini grada ili u seoskim područijima - kaže za "Blic Biznis" agent za nekretnine Miodrag Miletić.

- U Kruševcu se placevi kreću oko 10.000 evra, a ako je neko selo u pitanju, onda je jeftinije i može da se nađe za do 5.000 evra - kaže on.

U zavisnosti od toga da li je pijaća, mineralna ili termalna voda, placevi sa izvorima vode se mogu naći po cenama od nekoliko hiljada evra po aru do nekoliko stotina hiljada evra, a negde čak i prelaze milion evra!

Na osnovu vodnog potencijala, Srbija je među 50 zemalja u svetu, a tek deseti deo tog potencijala dospeva u industriju za flaširanje ili se koristi u banjama za rehabilitaciju i lečenje. Što se tiče izvora, manje od jedne petine se esksploatiše.

Republika

Foto: Shutterstock

Na prodaju izvori pijaće vode

Takođe, izbori sa mineralnom vodom su ređi, dok su oni koji postoje vlasništvo obližnje banje koje zabranjuju kopanje novih pušotina.

Lokacija izvora je ključna i diktira cenu - od 15. 000 do preko 200. 000 evra.

Na oglasima se može naći ponuda za plac sa izvorom vode u Kosjeriću površine oko 30 ari sa izvorom vode u središtu placa po ceni od 30.000 evra. A vlasnik navodi prednosti lokacije, da se nekretnina nalazi 30 metara od glavnog puta, a od jezera za kupanje 500 metara, a da udaljen je od Divčibara 6 kilometar, kao i da je "pogodan je za bungalove ili kuću".

Ipa, mnogo su skuplji oni koji su u blizini većih gradova i atraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji - u junu tekuće godine je postavljen oglas za plac od 108 ari na Kosmaju po ceni od 59.400 evra. U pitanju su dve parcele od 90 ari i 18 ari, a na jednom od njih se nalazi izvor vode, a na Mokroj Gori plac od 70 kvadrata sa prirodnim izvorom se prodaje po ceni od 105.000 evra. 

Jedan od najnovijih oglasa podrazumeva plac sa šumom i izvorom vode površine 75 ari - -- ceni se 250.000 evra.

Republika

Foto: Shutterstock

Izvori pijaće vode unosan biznis

Kupovinom placa sa izvorom vode se najviše može zaraditi od flaširanja vode, a proizvodnja vode je jedan od najunosnijih poslova u Srbiji, ako je u pitanju neki veći izvor ili više njih na jednom mestu. Sa druge strane, manji izvori se mogu koristiti u turističke svrhe.

Prema našim zakonima, sva izvorišta vode su u vlasništvu države, bez obzira da li se nalaze na privatnoj parceli, kao i da je za eksploataciju u svrhu pokretanja sopstvenog biznisa, čak i kao vode za piće, neophodna je vodna dozvola.

- Ako na izvoru pravite neku fabriku, na primer proizvodnja sokova ili korisite termalnu vodu, a nemate dozvolu, sigurno će vas neko prijaviti. I da na svom placu pronađete ugalj, morate da registrujete jer je u vlasništvu države - zaključio je sagovornik za pomenute medije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading