JANKOVIĆ: Zakon ne dozvoljava različite zarade za isti posao

Autor: Tanjug

Vesti

19.02.2018

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživanja pokazuju da su žene za isti posao manje plaćene od muškaraca, kaže Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i dodaje da je reč o diskriminaciji žena, a ne o nedostatku zakona.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Srbija spada u zemlje sa najmanjim platnim jazom, kaže Brankica Janković

Ona je naglasila da Srbija spada u zemlje sa najmanjim platnim jazom i da je u našoj zemlji problem manji nego u državama EU.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2014. to iznosi 8,7 odsto, kaže Janković i dodaje da razlika u platama za isti posao nije dozvoljena srpskim zakonima.

- Znamo da taj problem postoji posebno u privatnom sektoru, gde ne postoji obaveza javnog objavljivanja zarada - kaže poverenica.

Govoreći o značaju ženskog preduzetništva za ravnopravnost u društvu, Jankovićeva kaže da to preduzetništvo treba da bude prepoznato kao veoma važan faktor ekonomskog razvoja našeg društva i važno za dostizanje pune ravnopravnosti.


Ona je naglasila da je važan današnji sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa ženama preduzetnicama, jer žene koje su postigle uspeh u svojim delatnostima mogu mnogo da kažu na tu temu kao i da kažu šta je to što država može da učini za poboljšanje poslovnog okruženja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading