SRBIJA KUPUJE REGION: Puna državna kasa vodi u ekspanziju

Autor:

Vesti

18.03.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potvrda Svetske banke i MMF da je naša ekonomija u vrhu liste najbrže rastućih, otvara vrata za kupovinu strateških preduzeća.

SRBIJA KUPUJE REGION: Puna državna kasa vodi u ekspanziju

Foto: Tanjug/AP

Srpska ekonomija sve je jača, a puna državna kasa predstavlja idealnu priliku da Srbija proširi tržišta i poslovanje na države u regionu kupovinom ključnih energetskih, transportnih, lučkih i kompanija koje se bave produkcijom strateških proizvoda.

Procene stručnjaka Svetske banke, ali i MMF, potvrđuju da je srpska ekonomija u vrhu liste najbrže rastućih u Evropi, što stvara mogućnost

da se primeni recept koji je koristio mađarski premijer Viktor Orban kada je krenuo u oporavak i snaženje ekonomije njegove zemlje.

Republika

Foto: St/N. Pančić

Marko Đurić

O šansama Srbije da proširi tržište kupovinom preduzeća u regionu govorio je u nekoliko navrata ambasador Srbije u Americi Marko Đurić.

- Srbija je danas u ključnim segmentima svoje politike okrenuta budućnosti. To je dobra vest i znatno izvan njenih geografskih okvira. Budućnost Srbije uvek je bila i perspektiva Balkana, koji je danas okrenut sve bližoj saradnji. Temelj te budućnosti počiva na intenzivnijoj ekonomskoj saradnji svih partnera u našem regionu, što i jeste ideja vodilja inicijative "Otvoreni Balkan" koju je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo sa liderima Severne Makedonije i Albanije - rekao je Đurić u obraćanju studentima fakulteta za javnu upravu "Džon F. Kenedi".

Glavni ciljevi

1. Telekomunikacione firme

2. IT kompanije

3. Energetska preduzeća

4. Banke i osiguravajuće kuće

5. Transportne kompanije

PROVEREN RECEPT

Da nije reč samo o pustim željama, svedoči i podatak da je Srbija bila spremna da investira u kupovinu albanskog telekoma. Novac nam nije manjkao, niti spremnost da širimo tržište, ali je srpski kapital bio trn u oku Albancima. Digli su se na noge, organizovali proteste i u poslednjem trenutku zaustavili tu investiciju.

Republika

Foto: Printskrin

Balint Pastor

Šef poslaničke grupe Vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže da Srbija treba da primeni Orbanov recept, koji je se pokazao kao dobitna kombinacija.

- Nisam stručnjak za ekonomiju, ali znam da je premijer Orban uspeo da proširi spisak svega što je u vlasništvu države. Mađarska je investiranjem postala vlasnik velikih sistema, preduzeća i firmi. Ojačana je ekonomija i uvećan priliv kapitala, što je pomoglo jačanje države u svakom drugom smilu. Tu mogućnost ima i Srbija, čija je ekonomija sve stabilnija - navodi Pastor za Republiku.

Poluga političke moći

Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković mišljenja je da kapital, koji je Srbiji na raspolaganju za ulaganja, može da se uloži na tri načina.

- Jedan od njih jeste taj model koji je Orban primenio. Pored ekonomskog momenta, taj koncept pokazao je dobru stranu i kada je u pitanju zaštita mađarske manjine u nekoliko država. Ta ulaganja ojačala su poziciju Mađarske, koje je time mogla da pruži snažniju zaštitu Mađarima van matične države. Osim ovog modela, Srbija može višak novca da ulaže u zemlju, a konzervatnija metoda je da kapital potroši na otplatu starih dugova i kredita s nepovoljnim kamatama - rekao je Stanković.

VIŠESTRUKA KORIST

Kao veliku prednost, Pastor vidi činjenicu da su dvojica državnika, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Viktor Orban, u izuzetno bliskim prijateljskim odnosima, a da pored toga dve države, kao i resorna ministarstva obe zemlje, imaju izuzetnu i otvorenu saradnju.

- Primera radi, Orban je kupovao i finansijske institucije poput OTP banke. Istu mogućnost ima i Srbija, koja takođe može da kupuje banke u regionu. Pored toga, Srbija ima mogućnosti i prilike da novac uloži u kupovinu preduzeća koja se bave telekomunikacijama, ali i energetikom. To bi se našoj državi, ali i zemljama u regionu, višestruko isplatilo - smatra Pastor.

Korist za ceo "Otvoreni Balkan"

"Otvoreni Balkan", koji je pomenuo ambasador Đurić, prilika je da naša zemlja, uz partnere iz ove inicijative, dodatno osnaži kapital kojim raspolaže.

Zajedničkim ulaganjem država članica mogli bismo da postanemo vlasnici i zaista velikih i moćnih sistema. Time bi ekonomije tri države članice, Srbije, Albanije i Severne Makedonije, bile dodatno ojačane, a korist bi imali svi građani. Naime, zarada bi se slivala u države članice koje zarađen novac mogu da ulažu u izgradnju infrastrkture, škola, bolnica, otvaranje novih fabrika i radnih mesta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Željko

18.03.2023 09:46

Da se otkupe sve banke u Srbiji. One zaradjuju velike pare i iznose iz Srbije.

Penzioner

18.03.2023 13:38

Kupujte domaće u Srbiji.