PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija je napravila veliki iskorak, a evo šta će se događati sledeće godine!

Autor:

Vesti

26.11.2022

18:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Premijerka je ocenila da je Srbija napravila veliki iskorak na polju nauke i tehnologije i IT sektora.

PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija je napravila veliki iskorak, a evo šta će se događati sledeće godine!

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Premijerka Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima jedne od globalno najvećih genetičkih kompanija BGI group o saradnji u oblasti naučno-tehnoloških istraživanja, biomedicine i biotehnologije.

Predsednica vlade ocenila je da je Srbija napravila veliki iskorak na polju nauke i tehnologije i IT sektora, koji je poslednjih godina postao i najveća neto izvozna grana srpske privrede.

Navodeći da je do sada u institute i naučno-tehnološke parkove uloženo oko 200 miliona evra, premijerka je istakla da će Srbija nastaviti da podržava i ulaže u ove oblasti sa ciljem stvaranja ekonomije zasnovane na novim tehnologijama i nauci.

Ona je dodala da su u planu veća ulaganja u razvoj veštačke inteligencije, na čemu radi i Institut za veštačku inteligenciju u Novom Sadu sa više od 40 zaposlenih.

U svrhu daljeg razvoja veštačke inteligencije, Srbija je, kako je objasnila Brnabić, nabavila superkompjuter najnovije generacije sa platformom za veštačku inteligenciju i usvojila strategiju za dalji razvoj ove oblasti.

Govoreći o saradnji sa BGI group, predsednica vlade je istakla da će sledeće godine započeti izgradnja BIO4 kampusa za biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet, koji će biti jedan od prvih takvih centara u ovom delu Evrope.

Dodala je da je, u tom smislu, od velike važnosti za Srbiju prenošenje iskustava i znanja i saradnja sa jednom od najznačajnijih kompanija u svetu u ovim oblastima.

Foto: Tanjug/ V. Sporčić

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić

Sagovornici su se saglasili da je u narednom periodu neophodno napraviti detaljan plan saradnje, koji će se pre svega bazirati na aktivnostima u oblasti istraživanja, razvoja i obrazovanja, sa ciljem daljeg razvoja privrede i unapređenja zdravlja građana Srbije.

Predstavnici BGI group, jedne od vodećih svetskih biotehnoloških kompanija, koja ima moto „Omics for All“, istakli su da je za sistemski razvoj nauke, društva i države zasnovane na inovacijama i znanju, veoma značajna podrška države.

Oni su izrazili spremnost da aktivno rade sa srpskim partnerima i Vladom Srbije na promociji u cilju dobrobiti srpskih građana i razvoja bionauke u našoj zemlji.

Predsednica vlade zahvalila je na pomoći koju je ova kineska kompanija pružila prilikom otvaranja Centra za sekvenciranje genoma i bioinformatiku, kao i na pomoći pri otvaranju dve laboratorije Vatreno oko, koje su bile od velikog značaja u borbi protiv koronavirusa.

Na sastanku je prisustvovala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, kao i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading