KO JE REGISTROVAO VOZILO U AVGUSTU, VRAĆA MU SE DEO NOVCA: Odluka NBS snizila cene osiguranja od autoodgovornosti

Autor:

Vesti

28.08.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubuduće će društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja morati da o tome obaveste Narodnu banku Srbije

KO JE REGISTROVAO VOZILO U AVGUSTU, VRAĆA MU SE DEO NOVCA: Odluka NBS snizila cene osiguranja od autoodgovornosti

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Sve osiguravajuće kuće koje su povećale premiju osiguranja od autoodgovornosti vratiće je na iznos koji je važio pre 1. avgusta. Međutim, još se ne zna kako će građanima, koji su platili premiju u periodu od 1. do 25. avgusta biti vraćen novac. Ta odluka osiguravajućih kuća očekuje se svaki čas. Svaka ponaosob to treba da saopšti.

Iz Narodne banke Srbije (NBS) juče je rečeno da su je sva društva za osiguranje koja su neosnovano povećala premiju osiguranja od autoodgovornosti obavestila da će postupiti u skladu sa dopisom regulatora i tu premiju u najkraćem roku vratiti na prethodni nivo.

NBS očekuje i da društva za osiguranje bez odlaganja obaveste ugovarače osiguranja o roku i načinu na koji će izvršiti povraćaj novca onim osiguranicima kojima su naplaćene neosnovano veće premije od 1. avgusta kada je premija obaveznog osiguranja od autoodgovornosti znatno povećana – u proseku za oko 22 odsto. Centralna banka najavila je prethodno da će pokrenuti postupke nadzora protiv onih društava za osiguranje koja nastave sa naplatom neopravdano povećanih premija. Preduzeće sve potrebne mere u cilju zaštite prava i interesa ugovarača osiguranja, uz primenu mera nadzora i drugih sankcija prema društvu za osiguranje, odnosno odgovornim licima.

Kao regulator na tržištu osiguranja, NBS je pre dva dana na vanrednoj sednici Izvršnog odbora usvojila i propis kojim onemogućava da se ovakve okolnosti ponove, tako što je posebno uredila postupak donošenja odluka u društvima za osiguranje koje se odnose na uslove i tarife premija obaveznih osiguranja. To znači da će ubuduće društva za osiguranje 60 dana pre planiranog povećanja obaveštavati NBS o nameri promene tarife premija uz dostavljanje dokumenta kojima su utvrdila opravdanost promene tih tarifa premija, posebno uzimajući u obzir srazmeru uzajamnih davanja u zaključenim ugovorima, uticaj na zaštitu prava i interesa korisnika obaveznog osiguranja, solventnost ili finansijski položaj društva i druge relevantne podatke, što će omogućiti sprečavanje ovakvih situacija u budućnosti.

Isto tako, NBS je propisom predvidela viši stepen odgovornosti članova uprave i ovlašćenih aktuara u društvima za osiguranje koji učestvuju u donošenju navedenih odluka.

„NBS je preduzela ove mere u skladu sa naporima svih nosilaca ekonomske politike u državi da se očuvaju stabilnost i životni standard građana u postojećim nimalo jednostavnim okolnostima. Ako svako u okviru svojih nadležnosti bude pažljivo odmeravao svoje odluke, lakše ćemo prebroditi probleme”, poručila je guvernerka Jorgovanka Tabaković tim povodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading