Energetski menadžeri realizuju projekte koji štede blizu million evra godišnje

Autor: Republika

Vesti

19.08.2021

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polaznici iz 17 srednjih i velikih preduzeća u Srbiji, zahvaljujući znanjima i veštinama energetskog menadžmenta koje su stekli na trogodišnjoj obuci u okviru projekta EUREMnext u organizaciji Privredne komore Srbije, ostvariće u svojim firmama, uz doslednu primenu predloženih mera, ukupnu godišnju uštedu od 15 miliona kilovat sati energije iz svih energetskih izvora, uključujući i obnovljive, što će umanjiti godišnje troškove za oko 940 hiljada evra.

Republika

Foto: Promo

 

Program po standardizovanom evropskom EUREM-u, pomaže da se unaprede veštine i znanja tehničkih stručnjaka u oblasti energetske efikasnosti. Realizovan je u preko 30 zemalja, a na nivou svih država učesnica obuku je prošlo više od 6.000 polaznika, uglavnom zaposlenih u industriji na pozicijama energetski konsultanti ili revizor, u javnom i sektoru usluga.

- Uključivanje kompanija iz Srbije u evropsku mrežu energetskih menadžera unaprediće razmenu znanja i iskustva I informacija o najsavremenijim tehnologijama i primenjenim rešenjima u domenu energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije - kaže Vera Ražnatović, viši savetnik u Udruženju za energetiku i rudarstvo Privredne komore Srbije.

Mreži energetskih menadžera iz Srbije pridružilo se 17 kompanija: Elixir Prahovo, Perutnina Ptuj, Rauch Serbia, Somboled, Fabrika kartona Umka, Metal-cinkara, Lovopromet, Planinka, Apatinska pivara, Metalac posuđe, Nelt, PPT Namenska, Trayal, IGM Mladost, Toplana Niš, Stup Vršac i Yumco.

Tokom obuke polaznici su uz pomoć mentora, pripremali energetski koncept, izražen kroz finansijski ekvivalent i povraćaj investicije, na osnovu sagledavanja trenutnog stanja u svojim firmama, a svoje ideje promovišu i predlažu onima koji odlučuju o njihovoj primeni.

Bavili su se svim oblastima koje imaju veze sa različitim tehnologijama i energijama, sistemima za grejanje, proizvodnjom energije, osvetljenjem, energetskom efikasnošću zgrada, klimatizacijom, ventilacijom…

Zoran Đorđević, projektant u JKP "Gradska toplana Niš", kaže da će ugradnjom utilizatora na dimnjacima toplane "Krivi vir" u Nišu, na godišnjem nivou biti ostvarene uštede od 220.000 evra.

- Projekat uskoro počinje sa realizacijom, a zahvaljujući Euremnext-u obezbedićemo sredstva za realizaciju. Utilizatori će pomoći da se iskoristi toplota koja bespovratno odlazi kroz dimne gasove  tako što će se dogrevati voda iz sistema. Investicija ugradnje utilizatora vredna je oko 525.000 evra i isplatiće se za manje od 2,5 godine, jer je minimalna projektovana godišnja ušteda po osnovu korišćenja toplote iz dimnih gasova oko 220.000 evra - objasnio je Đorđević.

- Zamenom sistema grejanja i hlađenja - postavljanjem toplotnih pumpi umesto sistema na bazi klima uređaja, koji je bio u doskorašnjoj upotrebi, kompanija Metalac posuđe uštedeće godišnje oko 8.000 evra - kaže Velisav Džoković, rukovodilac servisa i održavanja. Novi sistem implementiran je nakon obuke za energetske mandžere, na kojoj je imao podršku mentora za izradu adekvatne ekonomske analize.

Projekat EUREMnext trajao je tri godine u Srbiji i obuku je prošlo 17 polaznika iz srednjih i velikih preduzeća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading