Uprkos podacima, rat SZO protiv duvanskih alternativa se nastavlja

Autor: Republika

Vesti

04.08.2021

11:47

Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o "borbi protiv duvanske epidemije" blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoletne osobe, tvrdi Lindzi Straud, direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i direktorka Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD.

pixabay.com

Foto: Ilustracija

Komentarišući izveštaj u kom SZO osuđuje upotrebu elektronskih cigareta i takozvanih "vejping" proizvoda, Straud kaže da je izveštaj "obmanjujući" i da je SZO na ovaj način "demonizovala elektronske cigarete", jer zahteva od država da strogo regulišu moderne revolucionarne tehnologije.

Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana, kaže ona.

U autorskom članku za Insidesources Straud podseća da je SZO ista ona organizacija koja zahteva smanjenje štetnosti kod saobraćajnih nesreća kroz stroge standarde prozvodnje automobila. 

- Ovaj pristup treba primeniti i na duvan - tvrdi Straud, dodajući da SZO to ne čini: 

- Na 212 strana ovaj koncept je pomenut ukupno četiri puta, a svaki put i kada je pomenuto, SZO kaže da ga duvanske kompanije koriste da bi promovisale upotrebu svojih proizvoda i da to 'škodi uspešnim inicijativama za kontrolu duvana - navodi ona i ističe da pušači ne bi ni imali na raspolaganju razvijene moderne zamene za cigarete da su se mere kontrole duvana pokazale efikasnim.

Takođe, Straud smatra da proizvođači treba da budu u mogućnosti da ponude manje štetne alternative koje pušačima pomažu da ostave cigarete. 

Direktorka borda Asocijacije za promet bezdimnih alternativa, ističe da je SZO pomenutim izveštajem i "zvanično objavila rat smanjenju štetnosti od duvana", zanemarujući širok raspon dokaza manje štetnosti alternativnih proizvoda i njihovu sposobnost da pomognu punoletnim osobama da prestanu da puše i zauvek eliminišu duvanski dim. 

- Na kraju krajeva cigarete su te koje su u stvari pobednici, a SZO nastavlja da preporučuje državama da se oslanjaju na takse na cigarete, dok istovremeno blokira pristup smanjenju štetnosti duvana za punoletne osobe - zaključuje Straud, koja je nedavno govorila na konferenciji "Smanjenje štetnosti - izazovi modernog društva" održanoj u Narodnoj skupštini Republike Srbije. 

Komentari (1)

Loading
Aleks

04.08.2021 14:37

Duvan više ljudi ubije nego kanabis.