MMF ODOBRIO NOVI SAVETODAVNI ARANŽMAN SA SRBIJOM

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.06.2021

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati sledećih 30 meseci a ministar finansija Siniša Mali je ocenio da se tako šalje ozbiljna poruka finansijskoj javnosti i da Srbija kao država dobija na kredibilitetu.

RepublikaFoto: youtube.com/Juan Manuel Herrera
Zgrada MMF-a

Mali je rekao da je ovaj aranžman veoma važan jer predstavlja još jednu potvrdu uspešne ekonomske politike koju vodi Srbija i odličan je pokazatelj da joj uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, nije potrebna finansijska pomoć.

On je, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, dodao da se zahvaljujući novom aranžmanu sa MMF-om, koji je savetodavnog karaktera, šalje ozbiljna poruka međunarodnoj finansijskoj javnosti i kao država Srbija dobija na kredibilitetu.


"Nama novac od te finansijske institucije ne treba, ali nam je potrebna saradnja. Osim ambicioznog plana strukturnih reformi, fokus će biti i na pružanju podrške privrednom oporavku, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti", rekao je Mali.

Dodao je da to treba da dovede do poboljšanja životnog standarda, konkurentnosti i rasta srpske privrede i još većeg broja stranih direktnih investicija.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument - PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

Ministar finansija je naglasio da je aranžman pre svega usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

"U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju", naglasio je Mali.

Istakao je da je podrška privrednom oporavku i dalje najvažniji prioritet ekonomske politike zemlje i da će se nastojati da se smanje fiskalni troškovi i rizici i prema potrebama definišu mere za vanredne situacije.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mali je objasnio da je saradnja sa MMF-om usmerena i na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave.


"Novi aranžman je od posebnog značaja kada je u pitanju reforma javnih preduzeća i modernizacija Poreske uprave, jačanje naplate prihoda i unapređenje poslovnog ambijenta. Posebna pažnja će biti posvećena jačanju okvira upravljanja javnih investicija a kada je reč o restruktuiranju javnih preduzeća, prvenstveni cilj je unapređenje efikasnosti i ograničavanje fiskalnih troškova i rizika“, naveo je Mali.

Ministar je napomenuo da je unapređenje poslovnog okruženja prioritet, zbog čega se nastavlja sa strukturnim reformama, jer se time podržava rast vođen privatnim sektorom.

Naveo je i da je od ključnog značaja sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije.

Rekao je da se namerava izrada sveobuhvatnog plana za zeleni rast, kako bi bio podržan ekonomski oporavak i obezbeđen održiviji razvoj.

"Srbija ostaje posvećena definisanim ciljevima u narednom periodu. Pomoć MMF-a će svakako biti od velike koristi, jer uz dobre savete i posvećen rad, jedini ishod može biti potpun oporavak od krize izazvane virusom korona u veoma kratkom vremenskom periodu", zaključio je Mali.

Istakao je da istovremeno računamo na stope rasta koje će biti na zavidnom nivou, čak i u poređenju sa znatno razvijenijim zemljama Evrope i da nas put kojim smo krenuli vodi samo ka još većem napretku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading