CENE STANOVA IDU U NEBO! Istraživali smo koliko je poskupeo građevinski materijal - REZULTATI SU ŠOKANTNI!

Autor: T. BUJIŠIĆ

Vesti

08.06.2021

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cena građevinskog materijala porasle je u proseku za oko 70 odsto, dok su pojedini proizvodi poput čelika, gvožđa, stiropora poskupeli i više, a epilog cele priče je, kako tvrde poznavaoci tržišta, skuplji kvadrat stana.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako tvrde pojedini preduzimači sa kojima smo razgovarali na ovu temu poskupljenje građevinskog materijala krenulo je još početkom godine  da bi od marta, pa do danas cene dostigle vrhunac.

Da su neki proizvodi poskupeli i do 80 odsto najbolje govori podatak da stiropor, koji se najviše koristi za izolacije i fasade, sada košta 80 odsto više nego pre nekoliko meseci, odmah tu je i poskupljenje čelika, koji je u januara mesecu koštao 90 dinara, u aprilu je koštao 142 dinara, dok danas ide i do 151 dinar. Rast, ni više ni manje nego 55 odsto.

Pored svega ovoga skuplji su i termoizolacioni materijali, armatura, OSB ploče, oplate i fasadne mrežice, a kako kažu poskupelo je i sve ostalo, od četke za krečenje, preko kreča, do crepa. Trgovci nam kažu da im dobavljači gotovo svakodnevno najavljuju poskupljenja i da je reč o robi iz uvoza, najčešće iz Kine koja je išla i do 40 odsto više, ali i iz Evrope.

Veselin Despotović, vlasnik firme koja se bavi prodajom i distribucijom građevinskih materijala za sisteme sive gradnje za Srpski telegraf potvrdio je da su cene građevinskog materijala drastično skočile i da to, kako kaže, utiče na kalkulaciju prilikom gradnje, a samim tim i na cenu kvadrata.

- Razlozi su raznorazni. Spekiluše se od toga da su Kina i Amerika povukle velike količine materijala i da je to jedan od uticaja rasta cene materijala, pa do krize izazvane pandemijom koronavirusa, poremećenim lancima snadbevanja, povećanim cenama transporta, što je takođe jedna od činjenica - rekao je Despotović i dodao da jedan od problema jesu i rokovi koji su se produžili.

RepublikaFoto: pixabay.com

Despotović navodi da se na isporuku nekih materijala ranije čekalo nekoliko dana, dok se sada čeka i do nekoliko nedelja.

- Slično je i za sirovine na bazi drveta, OSB ploče, i drugi materijali koji se prave od drveta, rokovi produženi, a cene idu gore... Skoro sam imao sastanak sa jednom firmom koja je nama dobavljač za OSB ploče, ona ima fabriku u Mađarskoj i oni su mi pokazali da je u Americi cena jednog kubika OSB-a 1.000 dolara, dok je kod nas oko 300, i u toj situaciji fabrika isporučuje materijal na tržište gde ostvaruje bolju cenu - navodi naš sogovornik i dodaje da su pored ovoga čelik i gvožđe takođe drastično poskupeli.

On objašnjava da kada se izvede konačna računica, sasvim je logično da cena kvadrata raste, ali navodi da pored poskupljenja materijala, produženih rokova ima i drugih faktora koji utiču na rast cene kvadrata.

- Svemu ovome treba dodati i očekivanja vlasnika lokacija, zatim davanja prema državi koja su takođe značajna, ona nisu poskupela, ali nisu mala, tako da sve to mora ući u kalkulaciju - zaključuje on.
Kada je reč o potražnji naš sagovornik ističe da i pored ovog rasta cena, potražnja za stanovima je velika i oni se prodaju.

- Ima tu malo i krize, neće ljudi da drže novac, a i činjenica je da su krediti zaista povoljni, i onda se jednostavno sve prodaje - kaže on.

Kada je reč o ciglama i blokovima, naš sagovornik navodi da su bolje platežna tržišta, poput Nemačkog i sličnih povukli velike količine i da je domaće tržište ostalo bez materijala. Jer, kad dođe do poremećaja tržišta i kad cene krenu da skaču fabrika prodaje onima koji bolje plaćaju, i onda su manja tržišta u problemu - objašnjava Despotović i dodaje da se prema njegovom mišljenju, bez oslanjanja na neke konkretne parametre,  situacija u skorije vreme neće promeniti.

- Moj utisak i razgovor sa dobavljačima je takav da oni ne očekuju da će se u neko dogledno vreme situacija vratiti u prethodno stanje, ako se i vrati. Možda će se za nekih šest meseci, do godinu dana, situacija malo promeniti, ali da se vrati na stanje koje je bilo pre, smatram da neće - zaključuje naš sagovornik.

POSKUPLJENJA - presek cena do 01.06.2021.

Profili za GK ploče poskupele do 75%
GK ploče oko 10%
Pribor za GK do 30%
OSB ploče do 85%
EPS preko 50%
XPS preko, ali i razni drugi materijali (lepkovi, folije, lajsne) oko 30 %
Gvožđe u aprilu 2021. skuplje je za 112,8 % u odnosu na april 2020.
Bakar 84 %
Aluminijum 59 %

 

Rodić: Država zavisna od uvoza

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije ističe to da je naša država zavisna od uvoza ove robe, A na pitanje da li to znači i poskupljenje cene kvadrata, Rodić ističe da to zavisi od investitora.
- Pandemija je najviše uticala na cenu građevinskih materijala, ali je poskupela i radna snaga. Ipak, sve je na investitorima. U slučaju da tražnja ostane na ovom nivou ili da se poveća, cena kvadrata će proporcionalno ići gore, što je i logično. S druge strane, u slučaju da potražnja za stanovima padne, ako žele da održe ove cene kvadrata, zbog promene cene izvođačkih radova i cene građevinskih materijala, investitori bi morali da smanje deo svoje zarade - rekao je Rodić.

 

 




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading