Za ovaj posao u Srbiji plaća se i do 2.000 evra mesečno! Potražnja za radnicima postoji, ali je malo kadrova

Autor: Blic, Republika

Vesti

21.09.2020

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Domaći mediji prenose da su monteri i serviseri liftova izuzetno traženi u Srbiji, a da mesečno mogu da zarade i 1.000 evra, dok stručnjaci u ovoj oblasti mogu inkasirati i dvostruku sumu - 2.000 evra!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Posao cveta, liftova je sve više, ali ovakvih radnika sve manje. Jedni završavaju svoj radni vek a drugi, mlađi, prihode ostvaruju u inostranstvu.

Zbog toga je u Privrednoj komori Srbije i osnovan Savet za liftove, koji bi trebalo da pomogne da uskoro u tehničkim školama u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ponovo školujemo majstore za liftove.

 

- To što je vredelo je otišlo napolje, a novog kadra nema jer se ne školuje. Deca su inače slabo zainteresovana za ovakva zanimanja, a većina starih majstora je otišla u penziju. Sada imate situaciju da je i dalje veliki broj liftova u Beogradu, njih tri četvrtine, star i bez procesora koji odmah pokazuje grešku, pa se mlađi majstori ne snalaze - kažu u jednom servisu u glavnom gradu Srbije.

- Kolege se ne žale za platu, svi su zadovoljni. Ako hoćeš više para, moraš više i da radiš, ovaj possao zahteva i dobru koncentraciju, jer se sve radi gore, sa kabine. Ako liftovi ne ispunjavaju sve uslove, mogu se dogoditi i povrede, ali kod nas ima svega i svačega, čovek mora da bude oprezan. Svaki lift mora da se servisira jednom mesečno, u poslovnim zgradama gde je frekvencija velika i dva puta mesečno - rekli su u servisu.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Nekada su postojale škole za servisere i montere, trebalo bi da ovaj novi smer bude pokrenut najpre u Beogradu, a ubrzo bi došli na red i drugi gradovi. Ovo je jedno deficitarno zanimanje, jako je dobro plaćeno ali nije lako - rekao je potpredsednik Saveta za liftove Božo Vukašinović. 

 

Za montažu i popravku potrebni su odlično poznavanje mehanike i elektronike, pa obučavanje novih majstora nije brzo, jednostavno niti lako.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading