SRPSKI TELEGRAF ISTRAŽUJE! Kako se bogati putarska mafija: "Trejs" mulja po Srbiji, neko štiti prevarantske poslove!

Autor:

Vesti

07.09.2020

04:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bugarska kompanija "Trejs" (Trace) u Srbiji sprovodi milionski vredne poslove (u evrima), a uprkos mnogobrojnim greškama i propustima, neko im i dalje omogućava da ovde rade. Srpski telegraf krenuo je u istraživanje poslovanja "Trejsa" u našoj zemlji i došao do frapantnih činjenica.

RepublikaFoto: Tanjug
MNOGO TOGA NIJE JASNO: Trejsu se ozbiljno gleda kroz prste

Kako se ispostavilo, "Trejs" ima velike probleme u svom poslovanju, ne samo u Srbiji već i u mnogim drugim zemljama, uključujući i matičnu Bugarsku.

U Bugarskoj, naime, "Trejsove" kompanije našle su se na lošem glasu i na crnoj listi, posle velike nesreće na deonici Svoge (gradio je "Trejs"), gde je poginulo 18 ljudi i isto toliko teško povređeno. U isto vreme, mediji pišu da većinski vlasnik "Trejs" grupacije prof. dr Nikolaj Mihajlov želi da prevari male akcionare.

 

 

 

OGROMNI PROPUSTI

Bugarski mediji objavili su da je zbog tih propusta, iza kojih stoji "Trejs" grupa, troje ministara moralo da podnese ostavku - to su ministri saobraćaja, policije i transporta.

Nastavak istraživanja

Srpski telegraf nastaviće narednih dana da istražuje poslovanje "Trejsa". Ovog puta, baziraćemo se više na tomke ko ih ovde štiti i kako je moguće da kompanija tako sumnjive reputacije dobija milionske poslove u našoj zemlji.

Srpski telegraf postavio je prvom čoveku "Trejsa" u Srbiji Stojku Meškovu pitanje da li je moguće da se za to krivično delo sudi direktoru Agencije za putnu infrastrukturu i "Trejsovim" menadžerima i inženjerima, koji su radili na tom projektu, dok oni koji su najodgovorniji vlasnik Nikolaj Mihajlov i izvršni direktor Bojan Delčev ne snose ni moralnu odgovornost. A njihova odgovornost je neizbežna zato što je laboratorija čiji je vlasnik sin prof. dr Mihajlova izdavala sertifikate za materijale koji su ugrađivani na deonici Svoge.

Na pitanja koja smo poslali "Trejsu" uglavnom smo dobili nemušte odgovor

 

Odgovor, naravno, nismo dobili...

Naše istraživanje pokazalo je da "Trejs" i njihove poslove u Srbiji neko štiti, bez obzira na sve katastrofalne propuste koje prave godinama. A osim u Srbiji, "Trejs" kardinalne greške pravi i u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Češkoj.

Prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf, "Trejs" je proteran iz Češke zbog kašnjenja, loše izvedenih radova na projektu aerodroma u Pragu i prevare lokalnih partnera. U toku je naplata odštetnih zahteva od investitora i češke vlade.

RepublikaFoto: Tanjug
Građevinski radnik "Trejsa"

Istovremeno, "Trejs" se suočava s ogromnim problemima i na domaćem tržištu, u Bugarskoj. Tamošnji mediji pišu o povlačenju ove grupacije sa bugarske berze i odbijanju bugarskih finansijskih institucija da to dozvole. Kako se navodi, razlog bi mogao biti to što većinski vlasnik prof. dr Nikolaj Mihajlov želi da prevari male akcionare. Uz to, svakako nije zanemarljiva ni činjenica da je "Trejs", po svemu sudeći, direktno odgovoran za nesreću na već pomenutoj deonici Svoge.

"Trejs" u problemima ne samo u našoj zemlji već i u Bugarskoj, Češkoj, Severnoj Makedoniji...

VELIKO KAŠNJENJE

A što se tiče poslovanja u Srbiji, "Trejs" je zbog kašnjenja i neadekvatnog rada, na osnovu mišljenja nadležnih srpskih organa, dobio raskid ugovora za projekat obilaznice oko Dimitrovgrada, vredan 19,6 miliona evra. Međutim, u februaru ove godine, "Trejs" se, očigledno pod nečijim patronatom, na velika vrata vraća na tu deonicu i potpisuje sa "Koridorima Srbije" ugovor za sanaciju 70 kilometara puteva na toj deonici, u vrednosti od 20 miliona evra. S punim pravom, postavlja se pitanje kome "Trejs" duguje za takav neverovatan preokret. Naš list postavio je "Trejsu" to pitanje. Odgovor koji smo dobili svodi se na sledeće:

- Što se tiče potpisanog ugovora o rehabilitaciji deonica u blizini auto-puta E-80, u dužini od oko 70 kilometara, "Trejs" je učestvovao u javnoj nabavci putem elektronske platforme EBRD i pobedio je u toj nabavci.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading