NEMAČKI HAJ-TEK DIV STIŽE U SRBIJU

Autor:

Vesti

06.05.2019

05:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan evropski gigant dolazi u Srbiju! Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će sutra, zajedno sa važnim evropskim investitorom, imati veliku objavu o novoj investiciji u Srbiji i otkrio da je reč o fabrici najviše tehnologije u kojoj će biti zaposleni veoma dobro plaćeni inženjeri, "naši najškolovaniji ljudi".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Vučić je rekao da će u fabrici biti zaposleno nekoliko stotina ljudi i da će biti u blizini Beograda, južnom Banatu ili Sremu.

- Mislim da je Pančevo i okolina za njih idealno mesto. Govorićemo o tome sutra. Mnogo sam radostan zbog toga jer će to pokazati Evropi i svetu da možemo da radimo najfiniju tehnologiju, a ne ono što bi zahtevalo nikakvo znanje i samo radnu snagu. To će promeniti poziciju Srbije na mapi najvažnijih investicionih destinacija na Starom kontinentu. Ponosan sam i srećan zbog toga - rekao je Vučić, dodajući da ne može da kaže o kojem investitoru je reč da se ne naljute i da ne ugrozi investiciju.

- Ali sa mnom će biti moj savetnik (iz Nemačke) Jorg Heskens i Danilo Cicmil (savetnik za investicije), pa zaključite o kojoj zemlji je reč - naveo je predsednik.

VUČIĆ: To će pokazati Evropi i svetu da možemo da radimo najfiniju tehnologiju, a ne ono što zahteva samo radnu snagu

On je istakao i da su velika ulaganja sa velikim izvoznim potencijalom ono što nam popunjava budžet i daje novac za povećavanje plata i penzija i izgradnju novih puteva i pruge.

Za sve to, kako je rekao, mora da se radi i to ne dolazi zato što neki političar želi više ili manje plate.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Aleksandar Vučić

- Svako bi želeo da isplaćuje po 2.000 evra, ali ne može, nismo zaradili... Morate da stvarate uslove, da pravimo više novca da bismo sve to mogli da napravimo. Takva nova fabrika je ono što nam popunjava budžet - naveo je Vučić.

Komentarišući najavu nove investicije, predsednik Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ocenjuje da je to svakako dobra stvar za našu zemlju.

- Nama je IT industrija u ciklusu dinamičnog rasta, a zahvaljujući državnom obrazovanju utemeljenom u srednjim i visokim školama, stvorili smo kadrovsku bazu koja je s jedne strane pogurala IT sektor, koji sada doprinosi sa preko četiri odsto BDP. Inače je IT industrija, koja ima visoku dodatnu vrednost, što se uklapa i u najavu dolaska kineskih kompanija iz te oblasti. Svakako je ovo pravac promene strukture naše industrije u pravcu veće produktivnosti i dodatne vrednosti - ocenio je Kovačević.

SA PREDSTAVNICIMA SVETSKE BANKE

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Svetska banka

Vučić je inače rekao i da sutra dolaze predstavnici Svetske banke, čiji je novi stav važan, a u dokumentu koji je dobio, kaže, piše da uz reforme koje je Srbija sprovela stoji i šta još treba da se uradi da bismo u godinama pred nama umesto rasta od tri i četiri odsto imali rast od sedam odsto.

- Spremni smo da sa njima razgovaramo o svemu i da sve to sprovedemo u delo kako bismo imali rast od pet plus i šest plus. To bi bilo neverovatno, ali ti podaci govore koliko oni misle da Srbija ide dobro i da može još bolje - rekao je Vučić.

Dolazi i "Folksvagen"

RepublikaFoto: pixabay.com

Još jedan gigant, kompanija "Folksvagen", trebalo bi da dođe u Srbiju. Predsednik Vučić je nedavno najavio da se uskoro očekuje odluka jedne od najvećih evropskih i svetskih kompanija o tome da li će da investira u Srbiju. Istovremeno, on je u više navrata pominjao da bi to bila "najveća, najvažnija i najmoćnija" investicija za celu zemlju.

Predsednik Vučić, govoreći o infrastrukturnim projektima, rekao je da će uskoro biti otvoren put Obrenovac-Čačak, zatim za deset dana Grdelička klisura i kompletan južni krak Koridora 10.

- Mislim da je to za nas od velikog značaja i da to pokazuje kako stvari dolaze na svoje mesto - ocenio je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
DAINO

06.05.2019 21:33

Vucic se svim srcem bori za Srbiju.

cudna suma

07.05.2019 05:20

Dobro je da raznovrsne industrije dolaze kod nas.