TAJKUN-POBEGULJA! Više i ne zna gde su mu fabrike: Drašković opet seli proizvodnju

Autor:

Vesti

22.01.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više ni sam ne zna gde su mu fabrike! Rodoljub Drašković, vlasnik kompanije "Svislajon", mogao bi komotno da ponese epitet najprevrtljivijeg biznismena u regionu, jer svaki čas seli proizvodnju!

RepublikaFoto: youtube.com/ Regionalna TV Banat Vršac
Rodoljub Drašković

Nakon što je pre nekoliko godina, nezadovoljan uslovima poslovanja u Srbiji, demonstrativno izmestio najveći deo proizvodnje u Bosnu i Hercegovinu, Drašković se ponovo vraća u Srbiju. Isto je i sa proizvodnim pogonima njegove grupacije u Hrvatskoj i Republici Srpskoj.

TREBALO DA PLATI DUG

Naime, Drašković je 2011, nakon presude Apelacionog suda da "Takovo" treba da plati dug Komercijalnoj banci od 11,2 miliona evra, demonstrativno napustio Srbiju, poručivši da ovde ne može da se posluje. Sa porodicom je zapalio u Švajcarsku, a proizvodnju kompanije "Svislajon" prebacio u Nevesinje u RS.

38 radnika Drašković ostavio bez posla u Nevesinju

Samo godinu dana kasnije, 2012, nisu mu više odgovarali ni uslovi u Hrvatskoj zbog ulaska te zemlje u EU, što je za sobom vuklo carine zemalja Cefte, pa je u Sisku ugasio proizvodni pogon i proizvodnju jafa keksa prebacio u Trebinje.

Sada mu očigledno više ne odgovara ni BiH, odnosno RS, pa je pogon "Svislajona" u Nevesinju zatvorio poslednjeg dana 2018, gde je 38 radnika ostalo bez posla, i nastavak proizvodnje najavio u Srbiji. Kako je rečeno u vrhu kompanije, linije sokova i rakije trebalo bi da se presele u Gornji Milanovac, a kečapa i majoneza u Makedoniju.

RepublikaFoto: twitter.com/nesecamse
Svislajon proizvodi

Da Drašković nastavlja po starom oprobanom receptu da vara u poslovanju, zaključuje stručnjak za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija.

- Očito je da vuk dlaku menja, ali ćud ne. Kada je otišao 2011. iz zemlje, za sobom je ostavio krš i sećam se da je ovde imao dosta problema u poslovanju baš u odnosu na radnike kojima nije isplaćivao plate ni doprinose. To je nastavio i u RS i Hrvatskoj i očito smatra da je došlo vreme da sada to ovde ponovo uradi. Ne iznenađuje me sve to, on prosto radi ono što najbolje zna - vara druge - ističe Bušatlija za Srpski telegraf.

Gazda ćuti

Iako smo pokušali da dobijemo komentar Rodoljuba Draškovića, te njegovoj saradnici preneli konkretan povod kojim ga zovemo, on nam se do zaključenja ovog broja nije javio.

Afera "kašice"

"Svislajon" se našao u centru afere 2016. zbog sumnjivih dečjih kašica. Naime, nakon što su u kašicama za bebe juvitana pronađeni otrovni insekticidi i fungicidi, trajno je prekinuta proizvodnja svih 18 sumnjivih proizvoda dečje hrane, kašica i sokića juvitana.

NA BRZAKA SE OBOGATILI

S druge strane, stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević podseća da Drašković nikada nije u potpunosti napustio proizvodnju u Srbiji, kao ni u Trebinju.

Linije sokova i rakije trebalo bi da se presele u Gornji Milanovac, a kečapa i majoneza u Makedoniju

- Inače, što se tiče naših biznismena, većina njih je veoma brzo izrasla u biznismene i bogate ljude, pa je nekima veliki problem kako da urede svoj portfolio tako da to što imaju od imovine preslože na najbolji način. To se događa kod mnogih. U tome je pak najuspešniji bio Miroslav Mišković, vlasnik "Delta holdinga", koji je potpuno izašao iz bankarstva i malotrgovine i prešao u nekretnine i poljoprivredu. To je normalan proces, a isto tako je i normalno pomerati se geografski u skladu sa najpovoljnijim uslovima - kaže Kovačević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading