Nije više Miholjsko! Leto u novembru ima drugi naziv, a one koji se upletu u paučinu čeka iznenađenje!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

08.11.2018

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo više nije ni miholjsko leto, kako mnogi misle jer je ono sad već odavno prošlo, već babino ili bablje leto, kako se naziva ne samo u našem narodu, već i u drugim evropskim kulturama.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zapravo je reč o periodu godine kada se lepo vreme zadrži čak i posle Miholjskog leta, a svi su izgledi da ćemo ove godine svedočiti tome.

Ako se pitate zašto baš "bablje leto", radi se o očiglednoj simbolici - dok se proleće vezuje za mlade, jedre žene i cvetanje, jesen je ta koja na neki način karakteriše starenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naši preci verovali su da nas čeka duga i hladna zima ako je u ovom periodu toplo i sunčano, pa su ga koristili za završetak radova i pripremu za nadolazeće dane.

U nekim krajevima Srbije se i do danas zadržao jedan interesantan običaj vezan za ovaj period godine.

Znak je velike sreće i blagostanja ako vam se tokom babljeg leta u kosu ili odeću upletu niti paukove mreže.

Ova paučina se još naziva i Marijina kora ili Marijina svila, a u narodu postoje različita verovanja o njenom poreklu. Neki kažu da je to kosa veštica koje ovih dana baju i bacaju čini. Drugi veruju da je reč o predivu vilenjaka ili patuljaka. Ima hrišćana koji smatraju da su to niti Bogorodice.

Ipak, sva verovanja su složna u jednom - ako vam se ovih dana paučina uplete u kosu ili odeću, nikako je ne skidajte. Time biste naljutili ova mitska bića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading