ODLIČNA VEST ZA NAUČNIKE: Srbija postaje član CERN do kraja godine

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

22.10.2018

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će, nakon šest godina pridruženog članstva u CERN-u, do kraja godine postati punopravna i 23. stalna članica ove najprestižnije naučne ustanove na svetu.

RepublikaFoto: twitter.com/CERN
Foto: Ilustracija

Srbija je trenutno pridruženi član CERN-a, a nedavno je u ovoj ustanovi boravila i visoka delegacija naše države na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, kada je potpisan ugovor o saradnji između CERN-a i Srbije u oblasti edukacije i promocije nauke.

Naša zemlja bi tako postala prva punopravna članica CERN-a od zemalja bivše SFRJ (koja je bila osnivač 1953. godine, ali je napustila članstvo osam godina kasnije).

Kako piše Blic pozivajući se na saznanja iz Ministarstva za prosvetu i nauku, punopravnim članstvom Srbije u CERN-u dobili bismo "šansu za angažovanjem većeg broja stručnjaka istraživačkog i tehničkog profila", čime bi se, kako dodaju u Ministarstvu, usporio i odlazak visokoobrazovanih kadrova iz Srbije.

 

 

Tako bi postdiplomci ostali vezani za naše univerzitete i naučne institucije, a imali bi mogućnost da se bave istraživanjima i da se usavršavaju u samom svetskom naučnom vrhu, kakav je CERN.

- Punopravnim članstvom naši istraživači stiču pravo da ravnopravno konkurišu za sredstva iz budžeta EU, pohađaju čuvene CERN-ove letnje škole, dobijaju njihove stipendije na doktorske i postdoktorskim studijama, specijalizacije, a građani Srbije svih stručnosti stiču i pravo da konkurišu za posao u toj ustanovi - saznajemo u Ministarstvu prosvete i nauke.

Nedavno je u CERN-u, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i nauke Srbije, održan i program za usavršavanje nastavnika iz Srbije gde je učestvovalo 12 nastavnika fizike iz raznih gradova Srbije.

Ana Marković, profesorka fizike iz Kragujevca, kaže da su ih sa životom u ovoj naučnoj ustanovi upoznali neki od 85 istraživača poreklom iz Srbije, koji već rade u CERN-u.

 

Pomoć za privredu

I pored toga što u CERN-u dominiraju istraživanja u fizici, veliki deo aktivnosti se odnosi na tehničko-tehnološki razvoj. Tu se razvijaju nove i vrhunske tehnologije, koje omogućavaju svakoj državi članici da sa svojim industrijskim kompanijama unaprede svoj privredni razvoj. To je posebno važno za države kao što je Srbija, gde bi takav napredak mogao najpre da se oseti - kažu u Ministarstvu prosvete i nauke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading