BAHATI INVESTITORI-TAJKUNI JAČI OD DRŽAVE: Zgradu-nakazu dograđuju na divlje

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U centru Beograda na Kosančićevom vencu već dve godine šepuri se zgrada koja, smatraju stručnjaci, predstavlja pravo ruglo i na najgori mogući način kvari okruženje. Na sve to, investitor, pod izgovorom da postavlja konstrukciju za solarne panele, započinje i nadogradnju!

RepublikaFoto: e-stock/S.JOVANOVIĆ
Zgrada u Pariskoj ulici u Beogradu

Dozvola za izgradnju ovog poslovno-stambenog objekta u Pariskoj ulici broj 8, iza koje stoji biznismen Zoran Ivković, poslovni partner trgovca strujom Vuka Hamovića, vlasnika "EFT grupe", dobijena je 2012. godine, a završena četiri godine kasnije.

ČIST PROMAŠAJ

Od početka gradnje ove zgrade javnost je bila podeljena u vezi sa njenim izgledom, a bivši gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da se ona uopšte ne uklapa u ambijent u kojem se nalazi.

- Tada se nije poslušalo mišljenje struke, što je najvažnije. Po meni to je veliki promašaj i žao mi je što je ta zgrada napravljena tako - rekao je tada Mali.

No, investitor očito nije držao do takvih i sličnih primedbi, čak je otišao korak dalje, pa sada nadograđuje još jedan sprat.

Građevinska inspekcija: U pitanju je konstrukcija za solarne panele za ličnu upotrebu

Kako bi prikrio prave namere, investitor se dosetio i tvrdi da sada postavlja solarne panele.

- Danima već gledam šta se dešava, svaki dan prolazim pored te zgrade na putu za posao. Očigledno je da se postavlja neka vrsta osnove za nadogradnju, te me ne bi čudilo da je neko već javio inspekciji - rekao je za Srpski telegraf Nikola S.

Kontaktirali smo sa Ministarstvom saobraćaja i građevinarstva, čija je inspekcija baš juče i bila u kontroli tog objekta. Očito je podvala investitora uspela.

RepublikaFoto: e-stock/S.JOVANOVIĆ
Nadograđen sprat bez dozvole

- Republička građevinska inspekcija izlazila je na teren zbog prijave o nelegalnoj nadogradnji na zgradi u Pariskoj 8 u Beogradu. Međutim, utvrdili su da je u pitanju konstrukcija za solarne panele za ličnu upotrebu.

- Po Zakonu o planiranju i izgradnji, za to ne treba da se izdaje građevinska dozvola, s tim što Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda treba da se izjasni da li to ruži izgled. Ako oni smatraju da je tako, mogu da traže da se konstrukcija ukloni - rekli su nam u ministarstvu.

NEPOPRAVLJIVA ŠTETA

Pokušali smo da dobijemo objašnjenje i od investitora Zorana Ivkovića, ali su nam iz "EFT grupe" poručili da on nema komentar ovim povodom.

Bio sam šokiran da je neko mogao da izda dozvolu za takvu zgradu, kaže Đorđe Bobić, bivši gradski arhitekta

Bez obzira na to da li je u pitanju nadogradnja ili samo konstrukcija za solarne panele, bivši gradski arhitekta Đorđe Bobić za Srpski telegraf kaže da je vizuelno sasvim svejedno. On smatra da je šteta nepopravljivo učinjena.

RepublikaFoto: printskrin/N1
Vuk Hamović

- Bilo da se gleda odozgo ili odozdo, ta zgrada je uvredljiva za grad Beograd. Osobe iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ako su dale saglasnost za taj projekat, trebalo bi da daju ostavke i budu ispraćene sa posla. Ta zgrada je prava katastrofa, jedan tipičan primer kako investitor može da postigne šta god mu padne na pamet, bez obzira na to u kakvom se ambijentu radi, posebno što je cela ta gradska zona pod zaštitom kao kulturno dobro - kaže Bobić.

On podseća da je bio zaprepašćen kada je prvi put video zgradu.

- Zaista sam bio šokiran da je neko mogao da izda dozvolu za to i da je neki arhitekta tako nešto isprojektovao na takvom mestu. Sve što se sada događa sa njom je svejedno. Ta zgrada već kvari ambijent na ozbiljan način i to je tako šta god još eventualno dodali na nju - zaključio je Bobić.

Do zaključenja broja nismo uspeli da dobijemo komentar u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading