DA LI STE ZNALI? Kazna za čak 150 SAOBRAĆAJNIH PREKRŠAJA MOŽE BITI OPROŠTENA, ali pod JEDNIM USLOVOM!

Autor:

Vesti

26.03.2024

08:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, Slaviša Lakićević, istakao je da će opomene biti izrečene za određene saobraćajne prekršaje za koje je propisana fiksna novčana kazna, ali neće biti primenjivane za sve prekršaje.

DA LI STE ZNALI? Kazna za čak 150 SAOBRAĆAJNIH PREKRŠAJA MOŽE BITI OPROŠTENA, ali pod JEDNIM USLOVOM!

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Prema novim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, savesni vozači u Srbiji sada imaju priliku da izbegnu novčane kazne za oko 150 saobraćajnih prekršaja.

Umesto kazne, oni će dobijati opomenu, pod uslovom da u prethodne dve godine nisu kažnjavani zbog saobraćajnih prekršaja. Ova mera se odnosi kako na vozače automobila, tako i na vozače manjih električnih vozila, pa čak i pešake.


Pravilnik o načinu vršenja kontrole i neposrednog regulisanja saobraćaja

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, Slaviša Lakićević, istakao je da će opomene biti izrečene za određene saobraćajne prekršaje za koje je propisana fiksna novčana kazna, ali neće biti primenjivane za sve prekršaje. Takođe, istaknuto je da ovo neće biti diskreciono pravo policajaca, već obaveza, te da će pričinjeni prekršaji ostati u kaznenoj evidenciji 24 meseca.

Koje prekršaje će policajci moći da oproste?

Među 150 prekršaja za koje će učesnici u saobraćaju moći da prođu samo sa opomenom, nalaze se vožnja lakog električnog vozila van biciklističke ili pešačko-biciklističke staze, vožnja sa isteklom registracionom nalepnicom, neposedovanje zimske opreme u odgovarajućim uslovima, kao i korišćenje audio ili video uređaja na način koji ometa percepciju saobraćajnih znakova i signala.

Prekršaji koji se nikako neće opraštati

Ipak, postoji i lista prekršaja za koje opraštanje neće biti moguće. To uključuje nekorišćenje sigurnosnog pojasa, prekoračenje brzine, korišćenje mobilnih telefona vozačima sa probnom vozačkom dozvolom, nekorišćenje dečjeg sedišta za prevoz dece, kao i upravljanje vozilom u stanju blage i umerene alkoholisanosti.

Ove izmene predstavljaju značajan korak ka unapređenju bezbednosti u saobraćaju, ali i ka podsticanju odgovornog ponašanja učesnika u saobraćaju. Saobraćajna policija će i dalje imati ključnu ulogu u sprovođenju propisa i očuvanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading