EVO ZA KOJE PREKRŠAJE ĆE SE ODUZIMATI VOZILA: Spisak je podugačak

Autor:

Vesti

26.02.2024

11:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnici vozila treba da imaju na umu da će im vozilo biti oduzeto sve dok traje sudski postupak.

EVO ZA KOJE PREKRŠAJE ĆE SE ODUZIMATI VOZILA: Spisak je podugačak

Foto: Tanjug/M. MILIVOJEVIĆ

Saobraćajna policija

Saobraćajna policija je nedavno sprovela stroge mere protiv vozača koji su počinili teže prekršaje u saobraćaju, primenjujući Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima. Ovaj zakon predviđa privremeno oduzimanje vozila kao meru koja će trajati do završetka sudskog postupka. Ovo je neuobičajena praksa u našim uslovima, ali se sada aktivno primenjuje.

Profesor Milan Vujanić ističe da zbog preopterećenosti sudova, postupci mogu biti dugotrajni, što znači da vlasnici vozila mogu biti bez svojih automobila na duže vreme, možda čak i mesecima ili godinama. Vlasnici vozila treba da imaju na umu da će im vozilo biti oduzeto sve dok traje sudski postupak, a tokom tog perioda snose troškove smeštaja vozila na zvaničnom parkingu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) ističe da Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima sadrži stroge kaznene odredbe za teške prekršaje, među kojima se izdvajaju agresivna vožnja, vožnja pod uticajem alkohola iznad dozvoljenog minimuma, odbijanje testiranja na alkohol ili prisustvo psihoaktivnih supstanci, vožnja bez validne vozačke dozvole, premašivanje brzine za više od 70 km/h unutar naseljenog mesta, ili premašivanje brzine za više od 80 km/h izvan naselja.

Evo za koje prekršaje će se oduzimati vozila:

 

 


Za prekršaj agresivne vožnje propisana je kazna zatvora od 30 do 60 dana uz novčanu kaznu od 120.000 do 140.000 dinara ili alternativno, kazna rada u javnom interesu od 240 do 360 sati sa novčanom kaznom u istom iznosu. Ukoliko vozač izazove saobraćajni incident tokom izvođenja nasilničke vožnje, može biti kažnjen zatvorskom kaznom od 45 do 60 dana i novčanom kaznom između 130.000 i 150.000 dinara, ili mu može biti dosuđena kazna rada u javnom interesu od 300 do 360 sati uz istu novčanu kaznu. Takođe, vozaču se može izreći zaštitna mera zabrane vožnje na period od minimum devet meseci, pored dodatnih kaznenih poena.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima u članu 278 navodi specifične mere i ovlasti koje policija može primeniti da bi osigurala sigurnost učesnika u saobraćaju, uključujući privremeno isključenje vozača iz saobraćaja, zadržavanje vozača, upućivanje na medicinski pregled, proveru za alkohol i/ili psihoaktivne supstance, isključenje vozila iz saobraćaja, kao i privremeno oduzimanje predmeta koji je korišćen za izvršenje prekršaja, uključujući vozilo. Ove mere, uključujući i privremeno oduzimanje vozila, provodi saobraćajna policija tokom saobraćajne kontrole.

Prema članu 295 istog zakona, vozilo će biti privremeno oduzeto ukoliko je vozač koji je počinio teži prekršaj već bio pravnosnažno osuđivan za slične prekršaje u prethodne dve godine. Svi troškovi povezani sa čuvanjem oduzetog predmeta padaju na teret osobe od koje je predmet oduzet. Oduzimanje traje dok postupak pred nadležnim sudom nije završen.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading