KADA VIDITE OVE BROJKE, NEĆETE MOĆI DA VERUJETE KAKO SE MENJA STANJE BEZBEDNOSTI! Velika policijska akcija, uhvaćeno 150 pijanih vozača!

Autor: M.B.

Hronika

20.02.2024

12:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Niša u januaru 2024. godine.

KADA VIDITE OVE BROJKE, NEĆETE MOĆI DA VERUJETE KAKO SE MENJA STANJE BEZBEDNOSTI! Velika policijska akcija, uhvaćeno 150 pijanih vozača!

Foto: Republika

Policijska uprava u Nišu iznela je podatke o stanju bezbednosti na teritoriji koju pokriva, ističući da je tokom januara 2024. godine ostvareno povoljno stanje bezbednosti. Ukupan broj krivičnih dela smanjen je za 3,69 odsto u poređenju sa istim mesecom prethodne godine. Takođe, primećeno je značajno smanjenje stope kriminaliteta na području gotovo svih opština na teritoriji ove policijske uprave.

Opšti kriminal - smanjenje krivičnih dela i porast rasvetljavanja

Krivična dela iz oblasti opšteg kriminala su i dalje najučestalija, ali je zabeleženo njihovo smanjenje u odnosu na isti mesec prethodne godine za 5,38 odsto. Interesantno je da je uočen porast broja krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatih učinilaca, ali je istovremeno povećan i procenat njihovog rasvetljavanja, koji iznosi 57,85 odsto.

Registrovano je pet krivičnih dela protiv života i tela, što predstavlja značajan pad od 50 odsto u odnosu na januar prethodne godine. Od tih pet krivičnih dela, čak 60 odsto čine krivična dela laka telesna povreda.

Najveći broj izvršenih krivičnih dela na teritoriji ove policijske uprave pripada grupi krivičnih dela protiv imovine, a njihov broj je uvećan za 2,56 odsto. Primećen je povećan broj krađa za 21,15 odsto, dok je zabeleženo 83,33 odsto manje razbojništava i 8,82 odsto manje teških krađa. Takođe, zabeležena su i dva krivična dela iznuda i jedna razbojnička krađa, koja su rasvetljena tokom istog meseca.

U januaru 2024. godine, policijski službenici su zaplenili 1.033 kilograma rezanog duvana, dok je izvršeno 14 zaplena različitih opojnih droga i psihoaktivnih supstanci, pri čemu je oduzeto ukupno 369 grama različitih vrsta narkotika. Podneto je 14 krivičnih prijava zbog izvršenih krivičnih dela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Privredni kriminal - otkrivena 14 krivična dela

U oblasti privrednog kriminala otkriveno je 14 krivičnih dela, od kojih sedam iz oblasti visokotehnološkog kriminala, što predstavlja značajan porast u odnosu na isti mesec prethodne godine. Takođe, zabeležena su tri krivična dela ekološkog kriminala. U januaru 2024. godine nije evidentirano nijedno krivično delo nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi, što predstavlja značajan pad u odnosu na isti mesec prethodne godine. Takođe, zabeleženo je jedno krivično delo trgovine ljudima, a prema petoro osumnjičenih primenjena je mera zadržavanja do 48 časova.

Izneti podaci pokazuju da je tokom januara 2024. godine ostvareno povoljno stanje bezbednosti na teritoriji Niša, sa značajnim smanjenjem ukupnog broja krivičnih dela i porastom rasvetljavanja krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatih učinilaca. Takođe, primećen je porast broja krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, dok je značajno smanjen broj krivičnih dela nedozvoljenog prelaza državne granice i krijumčarenja ljudi. Ovi podaci pružaju uvid u aktuelno stanje bezbednosti na teritoriji Niša i ukazuju na trendove u oblasti kriminaliteta tokom posmatranog perioda.

Porast broja saobraćajnih nezgoda u januaru


Tokom januara 2024. godine, zabeležen je porast ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 25 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Iako je ovaj porast zabrinjavajući, važno je napomenuti da nije bilo poginulih lica u nijednoj od ovih nezgoda. Takođe, primećeno je značajno smanjenje teško povređenih lica, za čak 88,8 odsto. U poređenju sa prethodnom godinom, samo jedno lice je bilo teško povređeno u saobraćajnim nezgodama, dok ih je bilo devet tokom januara 2023. godine. Saobraćajnih nezgoda u kojima je nastala samo materijalna šteta zabeleženo je više za 35,18 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Prekršaji u saobraćaju

U redovnim i pojačanim kontrolama saobraćaja na putevima na području Policijske uprave u Nišu, otkriveno je i sankcionisano ukupno 4.264 prekršaja. Najviše prekršaja odnosilo se na prekoračenje brzine kretanja vozila, sa 960 evidentiranih slučajeva. Takođe, zabeleženo je 666 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, kao i 136 prekršaja nepropisnog korišćenja mobilnog telefona za vreme vožnje. Iz saobraćaja je isključeno čak 150 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, dok je 27 vozača bilo pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Dodatno, 27 vozača je zatečeno pri upravljanju vozilom bez izdate vozačke dozvole. Tokom januara 2024. godine, podneto je 662 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su saobraćajni policijski službenici izvršili 92 saobraćajna obezbeđenja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading