NEĆE DA TRPE TIRANIJU BERLINA: Četiri zemlje EU se okreću Rusiji, Brisel veoma zabrinut

Autor:

Svet

26.02.2024

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka, koja je postala najveći evropski kupac tečnog prirodnog gasa iz zemalja poput SAD i Katara, nametnula je tranzitne takse 2022. kako bi pokrila troškove punjenja sopstvenih gasnih rezervi.

NEĆE DA TRPE TIRANIJU BERLINA: Četiri zemlje EU se okreću Rusiji, Brisel veoma zabrinut

Foto: shutterstock

Austrija, Češka, Mađarska i Slovačka upozorile su da će biti prinuđene da povećaju uvoz ruskog gasa zbog nemačkih nameta na transport gasa preko njenih granica. Ove četiri članice EU i dalje uvoze značajne količine gasa iz Rusije, uprkos naporima bloka da smanji zavisnost od ruskih energenata, navodi Fajnenšel tajms.

Britanski list napominje da su cene gasa u bloku dostigle rekordnu visinu od više od 300 evra po megavat-satu u avgustu 2022. godine, nakon što je Moskva drastično smanjila dotok gasa u EU kao odgovor na evropske sankcije nametnute Rusiji nakon početka vojne operacije u Ukrajini.

Nemačka, koja je postala najveći evropski kupac tečnog prirodnog gasa iz zemalja poput SAD i Katara, a samim tim i ključni posrednik u njegovom daljem tranzitu ka drugim delovima bloka, nametnula je tranzitne takse 2022. kako bi pokrila troškove punjenja sopstvenih gasnih rezervi.

Foto: Shutterstock

 

Međutim, u dokumentu koji kruži EU i u koji je britanski list imao uvid, Beč, Prag, Budimpešta i Bratislava ističu da su nemačke takse istočnoevropskim članicama bloka "otežale pristup uvoznom gasu iz Zapadne Evrope".

- Ovo bi moglo da primora neke zemlje članice da se više oslanjaju na uvoz gasa iz Rusije, i potencijalno poveća njihovu geopolitičku zavisnost (od Moskve) i podrije sve napore za diversifikaciju izvora energije - dodali su oni.

Namet trenutno iznosi 1,86 evra po megavat-satu, oko desetine trenutne referentne evropske cene gasa.

Zvaničnici EU rekli su da procenjuju tarifu usred zabrinutosti da će naterati druge da sprovedu sopstvene namete. Italija razmišlja o uvođenju slične mere već ove godine.

Jozef Sikela, češki ministar energetike, rekao je za Fajnenšel tajms da zemlje EU ne bi trebalo da "dozvole bilo kakvu devalvaciju naših napora (da smanji zavisnost od ruskog goriva) uvođenjem naknada koje idu u prilog uvozu ruskog gasa".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading