SUTRA POČINJE VELIKI VASKRŠNJI POST! Traje do 5. maja!

Autor:

Vesti

17.03.2024

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vernici tokom posta posvećuju dane molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.

SUTRA POČINJE VELIKI VASKRŠNJI POST! Traje do 5. maja!

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Sutra počinje višenedeljni Veliki Vaskršnji ili Časni post za pravoslavne vernike. Post se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista - Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 5. maja.

Početak Časnog posta određuje se prema datumu Vaskrsa, koji se slavi uvek u nedelju punog meseca posle prolećne ravnodnevnice. Nedelje posta su Čista, Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strašna ili Stradalna nedelja, a poslednja je Nedelja pravoslavlja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post je vreme koje nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a njegov cilj je da se u miru i tišini pripremimo za najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Nazvan po Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, Veliki post je ustanovljen po uzoru na podvig Spasitelja koji je, posle krštenja na reci Jordan, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobednik iz iskušenja koje mu je postavio Sotona.

Vernici tokom posta posvećuju dane molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće. Post predstavlja i uzdizanje duha nad telom, pobedu duhovnog nad čulnim, pripremu za proslavu Vaskrsa.

Srpska pravoslavna crkva, prema svom kalendaru, osim jednodnevnih postova, propisuje četiri višednevna posta: Božićni, Petrovski, Velikogospojinski, pored Časnog posta.

BONSU VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading