Budite oprezni: „Prijatelji“ koji vam šalju poruke na društvenim mrežama mogu da budu „maskirani“ zlonamerni hakeri

Autor:

Vesti

08.03.2024

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji velika verovatnoća da se iza korisničkog imena koje deluje autentično, prijateljskog tona i poziva na hitnu reakciju, zapravo krije sajber napadač koji koristi našu sklonost da verujemo prijateljima i poznanicima i da želimo da im budemo od pomoći.

Budite oprezni: „Prijatelji“ koji vam šalju poruke na društvenim mrežama mogu da budu „maskirani“ zlonamerni hakeri

Foto: Srpski telegraf

Broj naših prijatelja, poznanika i pratilaca na društvenim mrežama često se meri stotinama, čak i hiljadama. Veoma brzo i jednostavno, u samo jednom kliku, prihvatamo zahteve za prijateljstvo od lica koje ne poznajemo dovoljno dobro ili uopšte. Iako ova široka „mreža prijatelja“ stvara privid zajedništva, treba da budemo svesni da ona sa sobom nosi i određene rizike.

Zamislite sledeću situaciju: primili ste poruku od poznanika, prijatelja na društvenoj mreži, koji vas moli da mu hitno pozajmite novac putem elektronskog transfera, pošto je ostao zaglavljen na putu i potrebno mu je da pokrije troškove za šlep službu i popravku svog vozila. On tvrdi da je van grada i trenutno nema pristup bankomatu, a vi osećate odgovornost i želju da mu pomognete, pa odlučujete da mu odmah prebacite novac na račun.  

Međutim, postoji velika verovatnoća da se iza korisničkog imena koje deluje autentično, prijateljskog tona i poziva na hitnu reakciju, zapravo krije sajber napadač koji koristi našu sklonost da verujemo prijateljima i poznanicima i da želimo da im budemo od pomoći. Ukoliko ste, naivno ili iz zabrinutosti, putem e – bankinga uplatili sredstva na traženi račun, postoji verovatnoća da ste dali novac zlonamernom hakeru i nesvesno mu omogućili pristup svim vašim finansijskim podacima.

Psihološka manipulacija na internetu – socijalni inženjering

Ovakav primer sajber napada naziva se socijalni inženjering. Zlonamerni hakeri, uz pomoć lažnih profila na društvenim mrežama, raznovrsnih psiholoških trikova i manipulacije ljudskim ponašanjem nezakonito dolaze do naših ličnih podataka, koje zatim mogu da zloupotrebe na različite načine: neovlašćene transakcije, krađa identiteta, onlajn ucena i sl.

Uz ovih 5 saveta bićete zaštićeni od sajber prevara na društvenim mrežama

Za početak, hitnost poruke od nekoga koga ne poznajete dovoljno dobro treba da vam izazove sumnju. Sadržaj poruke koji poziva na pomoć, brzu reakciju i emociju najčešći je primer socijalnog inženjeringa. Pre nego što odgovorite, važno je da budete sigurni u autentičnost profila koji vam je poslao poruku.

Dva puta proverite korisničko ime pošiljaoca na društvenim mrežama. Sajber napadač često „preuzima tuđi identitet“, tako što kreira lažni profil na društvenoj mreži koji deluje potpuno autentično: sa istim imenom, fotografijom i opisom. Međutim, ukoliko bolje pogledate možete da vidite da uglavnom postoji makar mala izmena u korisničkom imenu, koja je često „zamaskirana“ simobolom(npr. umesto „petarpetrovic_“ pisaće „petarpetrovic__“).

Ne delite previše ličnih informacija na društvenim mrežama. Ukoliko imate veliki broj pratilaca koje ne poznajete lično, pažljivo sa sadržajem koje objavljujete na svom profilu. Sajber napadači često koriste javno dostupne informacije, kako bi njihove poruke bile verodostojne, „tople“ i „prijateljske“.

Ukoliko ste shvatili da ste potencijalna žrtva sajber napadača, blokirajte i prijavite nalog. Dodatno, o incidentu obavestite i druge osobe u vašem okruženju, pratioce na društvenim mrežama, kako bi i oni bili svesni mogućeg rizika.

Redovno se edukujte o trendovima u sajber bezbednosti. Budući da je internet deo našeg svakodnevnog života, važno je da budemo svesni potencijalnih pretnji. Raznovrsne onlajn platforme, edukativni video snimci i vodiči mogu da nam pomognu da razvijemo veštine potrebne za pravilno korišćenje raznovrsnih aplikacija i drugih naloga na internetu. Osim što na ovaj način brinemo o ličnoj bezbednosti, aktivnim učenjem i deljenjem ovih trendova možemo da doprinesemo stvaranju bezbednog okruženja za sve korisnike interneta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading