NEVIDI VRAĆAJU ZABORAVLJENU BOLEST U SRBIJU - LAJŠMINIJAZU Dr Maris: Jedan od oblika je često SMRTONOSAN!

Autor:

Vesti

06.03.2024

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Maris ističe da lajšmanijaza prolazi kroz tri faze, pri čemu se viscelarni oblik izdvaja kao najopasniji.

NEVIDI VRAĆAJU ZABORAVLJENU BOLEST U SRBIJU - LAJŠMINIJAZU Dr Maris: Jedan od oblika je često SMRTONOSAN!

Foto: youtube.com/PRVA, Shutterstock

Lajšmanijaza, oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženih peščanih mušica, postaje sve prisutnije u Srbiji, upozorava dr Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Ova bolest, koju uzrokuje protozoa parazit lajšmanija, ima tri različita oblika, od kojih je najopasniji viscelarni oblik koji zahvata vitalne organe, poput jetre, slezine i koštane srži. Ukoliko se ne leči na vreme, viscelarna lajšmanijaza može biti smrtonosna u preko 95 odsto slučajeva.

Tri faze bolesti

Dr Maris ističe da lajšmanijaza prolazi kroz tri faze, pri čemu se viscelarni oblik izdvaja kao najopasniji. Osim toga, postoji i kožni oblik koji se manifestuje kao bubuljica i kasnije se razvija u čir, kao i mukokutani oblik koji zahvata sluzokože nosa, usta i ždrela, uzrokujući oštećenja ovih organa. Dijagnoza se postavlja mikroskopskim putem, dokazivanjem prisustva parazita, bilo iz krvi ili tkiva.

Prenos i rezervoari parazita

Peščane mušice prenose lajšmaniju, a kao rezervoari ovog parazita najčešće se javljaju glodari poput vukova, lisica, šakala i pasa. Interesantno je da ovo oboljenje može biti prisutno kod ljudi iako ne mora nužno da se manifestuje simptomima ili znacima bolesti.

Lečenje i terapija

Terapija lajšmanijaze je dugotrajna i traje oko 38 dana, a važno je započeti je što pre, posebno kod težih oblika bolesti. Dr Maris ističe da antibiotici nisu izbor za lečenje ovog oboljenja, već određeni preparati koji se dugo primenjuju. Kožni oblik lajšmanijaze može spontano da se zaleči, ali može ostaviti ružne ožiljke, dok se paraziti u organizmu mogu zadržati i manifestovati kao drugi oblici bolesti nakon nekoliko meseci ili godina.

Lajšmanijaza, iako spada u red zaboravljenih oboljenja, sve više postaje tema interesovanja u Srbiji, ističe dr Maris, naglašavajući važnost informisanja i preventivnih mera kako bi se suzbilo širenje ove opasne bolesti.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading