KAKO DA ZNATE DA VAS NISU NAPALI NEVIDI?! Evo kako da ih prepoznate - Ubod ne osetite, a posledice mogu da budu SMRTONOSNE

Autor:

Vesti

29.02.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ženke ovih insekata se hrane krvlju, te mogu izazvati bezbolan ili bolan ubod, ostavljajući trag na koži.

KAKO DA ZNATE DA VAS NISU NAPALI NEVIDI?! Evo kako da ih prepoznate - Ubod ne osetite, a posledice mogu da budu SMRTONOSNE

Foto: Shutterstock

Peščane mušice, poznate i kao flebotomine, su sitne mušice veličine od dva-tri milimetara koje su uglavnom aktivne noću. Zbog svoje nečujnosti prilikom letenja, često su nazivane i "nevidi".

Ženke ovih insekata se hrane krvlju, te mogu izazvati bezbolan ili bolan ubod, ostavljajući trag na koži. Međutim, pravi problem leži u činjenici da peščane mušice mogu preneti uzročnike opasnih bolesti poput meningitisa i lajšmanioze.


Poreklo i aktivnost peščanih mušica

Iako su peščane mušice karakteristične za tropska i subtropska područja, one su od davnina prisutne i na našim prostorima, najviše u seoskim sredinama. Aktivne su tokom toplijeg perioda godine, od aprila do oktobra, i obično se zadržavaju u blizini životinja, hraneći se njihovom krvlju. Za razliku od komaraca, peščane mušice su slabi letači, letajući svega metar do metar i po najviše.
Republika

Foto: youtube/printscreen/How to Survive

 

 


Bolesti koje prenose

Peščane mušice mogu preneti dve vrste bolesti: lajšmaniozu i meningitis. Lajšmanioza može imati nekoliko oblika manifestacije kod ljudi, uključujući pojavu plikova na koži, upale gornjih disajnih puteva ili čak smrtonosni treći oblik, poznat kao visceralna lajšmanioza. Što se tiče meningitisa, on može nastati usled prenosa flebo virusa od strane peščanih mušica.

Zaštita od peščanih mušica

Iako pojedinačni slučajevi lajšmanioze i dalje mogu da se jave, posebno kod ljudi koji putuju u regione gde je ova bolest prisutna, važno je preduzeti mere zaštite. Ukoliko dođe do uboda peščanih mušica, važno je obratiti pažnju na simptome kao što su temperatura, vrtoglavica, promene na koži i odmah se javiti lekaru. Takođe, preventivne mere kao što su nošenje odeće koja pokriva telo i upotreba repelenata mogu smanjiti rizik od uboda ovih opasnih insekata.

Foto: youtube/printscreen/How to Survive

 

 


Peščane mušice, iako nevidljive i nečujne, predstavljaju ozbiljnu pretnju zbog svoje sposobnosti prenošenja opasnih bolesti. Stoga je važno biti svestan njihovog postojanja i preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti kako bi se smanjio rizik od njihovih uboda i potencijalnih zdravstvenih komplikacija.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading