STEJT DEPARTMENT: Hitno da se nastave razgovori o uredbi Prištine kojom se brani upotreba dinara

Autor:

Vesti

28.02.2024

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

portparol Stejt departmenta je ponovio pozive i Kosovu i Srbiji da deeskaliraju tenzije i ozbiljno se angažuju u naporima za postizanje mirnih i produktivnih odnosa u okviru dijaloga koji vodi EU.

STEJT DEPARTMENT: Hitno da se nastave razgovori o uredbi Prištine kojom se brani upotreba dinara

Foto: youtube.com/CNN

Američki Stejt department je danas izdao saopštenje u kome ističe hitnu potrebu za nastavkom dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije o upotrebi dinara na Kosovu. Portparol Stejt departmenta je istakao da su SAD izrazile zabrinutost u vezi sa novom uredbom Centralne banke Kosova (CBK) koja ograničava uvoz i upotrebu srpskog dinara na Kosovu. Istaknuto je da je dijalog uz podršku EU "pravi kanal za rešavanje pitanja u vezi sa normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije".

Poziv na deeskalaciju tenzija i angažovanje u mirnim odnosima

U pisanom odgovoru za Radio Slobodnu Evropu, portparol Stejt departmenta je ponovio pozive i Kosovu i Srbiji da deeskaliraju tenzije i ozbiljno se angažuju u naporima za postizanje mirnih i produktivnih odnosa u okviru dijaloga koji vodi EU.

Ocenjivanje sastanka predstavnika Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak je ocenio da su nedavni razgovori u Briselu važan prvi korak, ali da su potrebni i drugi sastanci jer su mnoga politička pitanja ostala bez odgovora.

Uredba Centralne banke Kosova i njene posledice

Uredba CBK-a, koja je stupila na snagu 1. februara, predviđa evro kao jedinu valutu za gotovinsko plaćanje na tzv. Kosovu i zabranjuje korišćenje srpskog dinara. Ova odluka je izazvala praktične probleme srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji koja koristi dinar i dobijala pomoć iz Srbije u toj valuti.

S obzirom na izraženu zabrinutost SAD i ocenu da je dijalog uz podršku EU ključan za rešavanje ovog pitanja, očekuje se nastavak pregovora i traženje rešenja koje bi zadovoljilo sve strane uključene u ovaj kompleksni problem.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading