EVROPA SE OGLASILA POVODOM SITUACIJE NA KOSOVU I METOHIJI: Zatvaranje opština imaće negativne efekte na svakodnevni život Srba

Autor:

Vesti

04.02.2024

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saopštenju, EU je pozvala privremene vlasti u Prištini da izbegavaju jednostrane akcije i da se bave pitanjem statusa opština kroz dijalog uz briselsko posredovanje.

EVROPA SE OGLASILA POVODOM SITUACIJE NA KOSOVU I METOHIJI: Zatvaranje opština imaće negativne efekte na svakodnevni život Srba

Foto: shutterstock

Evropska unija je reagovala na nedavne operacije specijalnih jedinica tzv. kosovske policije koje su izvršene u kancelarijama opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, kao i u prostorijama nevladine organizacije Centar za mir i toleranciju u Prištini.

Naime, portparol EU, Peter Stano, istakao je da je iznenadno zatvaranje ovih kancelarija veoma zabrinjavajuće, posebno zbog potencijalno negativnih efekata na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba. Ograničavanje pristupa osnovnim socijalnim uslugama, zbog očiglednog odsustva alternativa, predstavlja ozbiljan problem u ovom trenutku.

Poziv EU privremenim vlastima u Prištini

U saopštenju, EU je pozvala privremene vlasti u Prištini da izbegavaju jednostrane akcije i da se bave pitanjem statusa opština kroz dijalog uz briselsko posredovanje. Naglašeno je da je rešavanje statusa ovih struktura predviđeno u okviru dijaloga uz posredovanje EU, posebno u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Poziv na izbegavanje jednostranih akcija

U skladu sa tim, portparol EU, Peter Stano, istakao je da je neophodno da (tzv.) Kosovo izbegava jednostrane akcije koje bi mogle da podignu tenzije, te da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog pod posredovanjem EU.

Reakcija na upad kosovske policije

Podsetimo, tzv. kosovska policija izvršila je upade u kancelarije Privremenih organa opština Peć (u Goraždevcu), Istok (u mestu Osojane) i Klina (u selu Vidanje), zatvarajući te opštine, što je izazvalo zabrinutost i reakciju Evropske unije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading