BAŠKIM NURBOJA: Razgovara se o odlaganju uredbe o dinaru, ne o suspenziji

Autor:

Vesti

31.01.2024

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodna zajednica je od Prištine zatražila suspenziju uredbe takozvane Centralne banke Kosova (CBK), prema kojoj bi evro bila jedina valuta.

BAŠKIM NURBOJA: Razgovara se o odlaganju uredbe o dinaru, ne o suspenziji

Foto: youtube/printscreen/MEDIABIRO

Predsednik Upravnog odbora takozvane Centralne banke Kosova, Baškim Nurboja, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da suspenzija uredbe o zabrani dinara nije opcija, ali da se razgovara o odlaganju njene implementacije.

Međunarodna zajednica je od Prištine zatražila suspenziju uredbe takozvane Centralne banke Kosova (CBK), prema kojoj bi evro bila jedina valuta, piše Pink.rs

Podsetimo, prema ranijim najavama vlasti iz Prištine, od sutra, 1. februara jedina valuta za plaćanje na Kosovu trebala bi da bude evro, dok se dinar povlači iz upotrebe.

Ambasadori zemalja Kvinte u Prištini zatražili su pre nekoliko dana da Kosovo obustavi primenu uredbe Centralne banke Kosova, koja predviđa da je jedina valuta plaćanja na Kosovu bude euro. U zajedničkom saopštenju ambasadori Kvinte su poručili da suspenziju odluke treba doneti kako bi se "omogućio dovoljan period tranzicije i jasna i efikasna javna komunikacija".

Podsetimo, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je sinoć uveče hitan sastanak sa pojedinim ministrima Vlade Srbije, nakon što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti odbio predlog SAD, EU i zemalja Kvinte i odlučio da zabrana upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji počne danas.


Na sastanku održanom u Predsedništvu bilo je reči o narednim koracima koje će Beograd tim povodom preduzeti. Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je u utorak u Prištini da će vlada privremenih institucija danas izneti informacije o zabrani dinara na Kosovu i Metohiji.

Lajčak je nakon susreta sa premijerom i predsednicom privremenih prištinskih institucija, Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, rekao da je u razgovorima bilo reči o odluci centralne banke o suspenziji dinara, ali nije želeo da iznese više detalja.

- Pomenuli smo pitanje odluke Centralne banke Kosova, ali neću da budem portparol (tzv.) kosovske vlade. Biće informacija koje će biti saopštene u sredu (danas p.a) - rekao je Lajčak.

S obzirom na odbijanje predloga i najavu zabrane upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji, Beograd je u pripravnosti da reaguje na naredne korake koje će preduzeti vlada privremenih institucija. Sastanak u Predsedništvu dao je jasnu poruku da će Srbija pažljivo pratiti razvoj događaja i spremno odgovoriti na eventualne izazove.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading