TABAKOVIĆ: Odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji je diskriminatorna i protivpravna

Autor:

Vesti

04.02.2024

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona je istakla da je takva odluka diskriminatorna i protivpravna, te da Srbija ne može da je prihvati.

TABAKOVIĆ: Odluka o ukidanju dinara na Kosovu i Metohiji je diskriminatorna i protivpravna

Foto: Tanjug/D. GOLL

Guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, izrazila je snažan stav povodom odluke privremenih institucija na Kosovu i Metohiji o ukidanju dinara kao zvanične valute.

Ona je istakla da je takva odluka diskriminatorna i protivpravna, te da Srbija ne može da je prihvati. U intervjuu za Večernje novosti, Tabaković je naglasila da su mere Prištine jednostrane i da privremene kosovske institucije nemaju ovlašćenje da proklamuju evro ili bilo koju drugu stranu valutu.


Evro kao legitimno sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji

Guvernerka Tabaković istakla je da evro ne može biti legitimno sredstvo plaćanja na Kosovu i Metohiji. Ona je naglasila da su odnosi između Beograda i Prištine zapravo odnosi između centralnih vlasti i privremenih institucija autonomne pokrajine Srbije, a ne između dve države. Ovakav naglasak jasno ukazuje na kompleksnost situacije i na suštinsko nerazumevanje odnosa između Beograda i Prištine.

Zabrana korišćenja dinara i njene posledice

Guvernerka Tabaković je takođe ukazala na to da mere kojima se ukida dinar treba staviti "van snage" kako ne bi došlo do eskalacije problema na Kosovu i Metohiji i pritiska na Srbe koji tamo žive. Ona je posebno istakla da su Srbi na Kosovu već ugroženi, te da bi dodatni pritisci mogli dovesti do još teže situacije za njih.


Reakcija guvernerke Narodne banke Srbije, Jorgovanke Tabaković, na odluku Prištine jasno pokazuje značajnu zabrinutost zbog diskriminatornih mera koje bi mogle ozbiljno uticati na ekonomsku i socijalnu stabilnost na Kosovu i Metohiji. Njena izjava ističe potrebu za dijalogom i mirnim rešenjima kako bi se izbegle negativne posledice po sve građane u regionu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading