EVO KADA NAS OČEKUJE ZAHLAĐENJE: Srbija na udaru olujnog vetra, da li će biti snežnih padavina?

Autor:

Vesti

28.02.2024

21:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potrebno je obratiti pažnju na uticaj ovakvog vremena na poljoprivredne kulture, s obzirom da se vegetacija već probudila, a voće procvetalo ranije nego inače.

EVO KADA NAS OČEKUJE ZAHLAĐENJE: Srbija na udaru olujnog vetra, da li će biti snežnih padavina?

Foto: Shutterstock

Kiša i vetar

Danas je još jedno toplo popodne u mnogim predelima Srbije, gde se temperatura penje i do 20°C. U većini predela preovladava umereno oblačno vreme, praćeno jakim jugoistočnim vetrom, posebno u košavskom području. Slično vreme se očekuje i narednih dana, a prema prognozama, Srbija će biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa centralnog Mediterana, što će rezultovati izraženim južnim visinskim strujanjima i prilivom veoma tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike.

Šta nas očekuje u narednim danima?

U četvrtak i petak očekuje se umereno do pretežno oblačno vreme. Kiša će najpre zahvatiti južne predele u četvrtak, dok se u petak očekuje da padavine zahvate i ostale delove Srbije, uz moguće pljuskove. Kiša će takođe padati i na višim planinama, što će dovesti do daljeg otapanja snežnog pokrivača. Trenutno, na Kopaoniku, visina snežnog pokrivača iznosi svega 12-13 centimetara, a očekuje se da će se zadržati samo iznad 1600 metara nadmorske visine.

Uticaj košave i temperatura vazduha

Jugoistočni vetar će i dalje duvati jakim intenzitetom, posebno na planinama i u košavskom području, a u petak se očekuju i olujni udari, naročito na jugu Banata, gde brzina vetra može dostići i do 100 km/h. Maksimalne temperature vazduha kretaće se od 15 do 20°C u četvrtak, dok se za petak prognozira temperatura od 13 do 19°C. Vikend će biti ponovo topliji, sa najvišim temperaturama u nedelju i ponedeljak, kada se očekuje da temperature pređu čak i 20°C.

Promene u vremenskim prilikama narednih dana

U ponedeljak se očekuje prestanak košave, uz naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom tokom noći i u utorak. Vetar će se okrenuti na severozapadni, a temperatura će postepeno padati, dostižući vrednosti oko 15°C. Sredinom sledeće nedelje očekuje se suvo vreme, ali uz dodatno zahlađenje, sa maksimalnim dnevnim temperaturama oko 10°C, a ujutro ponegde može biti i slabog mraza.

Topli februar i očekivanja za mart

Ovogodišnji februar će biti upamćen kao najtopliji mesec u istoriji merenja u Srbiji, sa temperaturama nalik martu i aprilu. Za kraj februara i početak marta prognoziraju se maksimalne temperature čak i za 10 stepeni više od proseka, ali se oko 7. marta očekuje pad temperatura na prosečne vrednosti, nakon čega će temperature ponovo biti u porastu. Iako se očekuje zahlađenje oko 7. marta, neće biti zimskog oblika, te snega nema ni na vidiku. Blago otopljenje se očekuje oko 10. marta, sa temperaturama do 15°C.


S obzirom na sve navedeno, iako se očekuju promene u vremenskim prilikama u narednim danima, sa zahlađenjem i padom temperature, neće biti zimskih uslova i snega, već će se nastaviti natprosečno toplo vreme za ovo doba godine. Međutim, potrebno je obratiti pažnju na uticaj ovakvog vremena na poljoprivredne kulture, s obzirom da se vegetacija već probudila, a voće procvetalo ranije nego inače.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading